onsdag 18 april 2012

Chelsea vs Barcelona


Nu är det inte alls långt kvar till avspark på Stamford Bridge mellan Chelsea och Barcelona i Champions League semifinalen. Spänningen ökar för fullt och detta är säsongens största test för Chelsea. Barcelona är favoriterna, men i fotboll kan allt hända, och Chelsea har visat att de kan bjuda på överraskande resultat. I Champions League har vi inte tappat glöden den här säsongen och den glöden lär även finnas mot Barcelona. Barca som är de regerande mästarna har kört deras race och nu ska de spela i semifinal mot Chelsea. Barca siktar, precis som de andra lagen som är kvar, på en CL titel, och om de vinner igen blir de det första laget någonsin som vinner CL två gånger i rad.

Flera spelare från både Barcelona och Chelsea kommer att ha med sig minnen från mötet 2009, men de minnena spelar ingen roll längre. Nu är det dags att blicka framåt och skapa ny historia, historia som ska innehålla rättvisa och fin fotboll.


Barcelona rankas som ett av de bästa lagen i världen just nu vilket betyder att Chelsea väntar två svåra matcher. För Roberto Di Matteo är det viktigt att hans lag spelar två perfekta matcher mot Barca så att de kan besegra Guardiolas sida och ta sig vidare till finalen i Tyskland.


"Vi behöver två perfekta matcher. I de sex senaste veckorna har vi presterat bra och om vi kan spela två perfekta matcher kommer det att ge oss förtroende."-sa italienaren under presskonferensen inför Barca.

"Det är en stor utmaning för vilken tränare som helst, och för spelarna också. Det är en chans där de kan testa sig själva mot de bästa. Andan i gruppen är väldigt bra, vi kunde inte ha haft en bättre match innan som den mot Spurs." 


"Vi har förbättrat successivt, varje vinst har givit oss mer självförtroende. Vi har en fantastisk trupp som innehåller spelare med kvalité och vi spelar på det bästa sättet för att få fram det bästa ur spelarna." 

Spelare så som Messi (har aldrig har gjort mål mot Chelsea), Sanchez och Pedro kommer att sätta mycket press på Chelseas backlinje under matchen, och en av de viktigaste uppgifterna är att inte släppa in några mål. Messi är givetvis det största hotet, men Di Matteo menar att det inte bara är argentinaren som man ska koncentrera sig på.

"Det måste vara kollektivt laginsats och ansvar för att stoppa Messi. Om man bara tänker på honom kommer de att ha nio eller tio andra spelare som kan utmana. Taktiken måste vara att begränsa deras hot som ett lag och inte bara Messi." 


"När man spelar på hemmaplan vill man spela fram ett positivt resultat för den andra matchen. Det här kommer bli en match där vi inte vill släppa in mål, men vi vill göra ett eller två mål inför andra matchen." - förklarade Chelsea bossen.

De tråkiga minnena från semifinalen 2009 mot Barca lever fortfarande kvar. Chelsea åkte ut ur tävlingen efter felaktiga domar beslut från domarteamet och Barcelona tog sig vidare till finalen efter ett sent mål av Iniesta. Di Matteo menar dock att det som har hänt är hänt och att Chelseas riktiga uppgift nu är att fokusera på de kommande två matcherna och glömma 2009.


"Vi ska fokusera på matchen, det som har hänt i det förflutna är borta nu. Vi har en fantastisk trupp, och de vill spela bra mot Barca. De är motiverade för att prestera och jag är säker på att domaren kommer göra ett bra jobb ifrån sig."

När det gäller Chelseas startelva mot Barca är Di Matteo fortfarande lite osäker om hur den ska se ut. Didier Drogba som spelade oerhört bra mot Tottenham lär få börja från starten.

"Det var en fantastisk kollektiv prestation i söndags. Drogba gjorde ett bra mål, ett mycket fint mål. Jag ska tänka på saken." 

"Torres har spelat väldigt bra i den senaste perioden. Han har gjort mål, gjort assister. Jag är nöjd med honom och jag har inga tvivel om han ska vara med i CL truppen eller inte." 

Branislav Ivanovic som har fått tre matchers avstängning är dock inte avstängd mot Barca och är alltså tillgänglig. Däremot är David Luiz som skadade sig mot Tottenham inte tillgänglig och kommer troligen att komma tillbaka efter ungefär två veckor.

"Han är en fantastisk mittback. Han var i bra form, och vi hoppas på att han kommer tillbaka efter två veckor. Förhoppningsvis ska han kunna vara redo för match vid slutet av säsongen." 

Drogba som var med och spelade mot Barca 2009 har givetivs fortfarande kvar minnena från den kvällen, men det verkar som att anfallaren försöker att lägga det bakom sig och blicka framåt. 


"Det handlar inte om 2009 eftersom jag tänker på de andra matcherna som vi spelade mot Barca och det är inte bara dåliga minnen utan vi har också bra minnen. Så det är 50/50 fastän Barca ses som världens bästa lag och har världens bästa spelare. Det är två matcher, allt kan hända."-säger Didier Drogba. 

"2009 är det förflutna och det enda jag tänker på nu är att jag vill spela på onsdag med mina lagkamrater och spela fram ett bra resultat. Barca vann förra året och ingen förväntade oss i semifinalen så vi måste visa att vi förtjänar den här platsen." 

Det är vanligt att vissa lag blir rädda när de möter Barca, men vicekaptenen Frank Lampard menar att det är det sista han vill. Han vill inte att Chelsea ska vara rädd för något utan vill att laget bara ska spela det spelet som de måste spela.

"Det sista jag vill är att vara rädd inför matchen. Man kan prata in sig själv till rädsla genom att ta upp Barca hela tiden och vi måste tro på oss själva. Vi måste respektera motståndarna men vi måste spela vårt spel."-säger Frank.

"Vår spelstil har varit väldigt effektivt på sistone. Vi blandar en organisation, vi har disciplinerad spel med bra offensiv fotboll."  


"Det är absolut nödvändigt att spela en pressande match mot dem, men frågan är i vilka områden på planen man ska göra det, vilket är upp till oss och personalen att komma fram till." 

"Man kan inte vara passiv, men vi måste försöka att stänga igen ytorna och vi kommer att ha vårt spel för att attackera, men det viktigaste är känslan av brådska när vi försvarar. Man måste vara väldigt fokuserad och pressa eftersom de kan utmana om man ger dem tid." 

"Disciplin är också en stor faktor eftersom det är svårt att spela med en man mindre mot Barcelona. Vi måste vara disciplinerade men vi måste också tackla och täcka ytor." 

"Men vi har bra disciplin i vårt lag samt bra resultat mot Barca och vi måste få förtroende utav det. Vi måste använda styrkorna vi har som ett lag, och att ha alla 11 spelare på planen är viktigt." 

Det är inte bara Chelsea som vet vad som väntas på Stamford Bridge, utan det vet även Barcelona. Iniesta vet exakt vilket lag han ska möta och vad hans och hans lagkamrater ska förvänta sig inför mötet:

  • Chelsea och Barcelona har mötts tio gånger i Uefa.
  • Sist de möttes var den 6:e maj 2009. Michael Essien gjorde mål efter bara nio minuter och Barcas Éric Abidal fick rött kort under matchen. Men tillslut vann Barca matchen efter Andrés Iniestas sena mål på övertid. 
  • Det var i säsongen 1999/2000 som Di Matteo och Josep Guardiola möttes som motståndare i Champions League för första gången, dock inte som tränare utan som spelare. Di Matteo spelade för Chelsea och klev in i matchen efter 71 spelade minuter medan Guardiola satt kvar på bänken i Chelseas 3-1 vinst i kvartsfinalen. Den andra kvartsfinals matchen spelades på Barcas hemmaplan där Barca vann med 5-1. I den matchen fick båda tränarna spela.
  • Barcelona spelar semifinal för femte gånger i rad.
Chelseas resultater mot spanska lag: 13 vinster, 10 oavgjorda och sex förluster.

Barcas resultater mot engelska lag: 24 vinster, 18 oavgjorda och 16 förluster. 

Förutom förlusten mot Barca år 2009 har Chelsea förlorat mot två andra spanska lag i semifinal. Vi förlorade mot RCD Mallorca säsongen 1998/99 och Real Zaragoza fyra år tidigare. Barca har vunnit två och förlorat fyra semifinaler mot engelska lag, och en av förlusterna var mot Manchester United i semifinalen 2007/08.

För Chelsea har det gått bra på hemmaplan i CL den här säsongen då laget har spelat fem raka vinster med 16 mål och bara släppt in två. Det här är inte första gången vi möter ett spanskt lag i år utan vi har redan besegrat Valencia på hemmaplan med 3-0. 

Barcas trupp mot Chelsea: Laget saknar Seydou Keita, David Villa och Adreu Fontàs.

Chelseas trupp mot Barca:  Laget saknar David Luiz, Ryan Bertrand och Oriol Romeu. 

/ Rukksar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar