torsdag 19 april 2012

CHELSEA 1 BARCELONA 0

Det blev en oerhört spännande match mellan Chelsea och Barcelona på Stamford Bridge. Chelsea lyckades besegra det spanska laget med 1-0 efter mål av Didier Drogba, medan motståndarna aldrig lyckades få in bollen i Cechs mål. Barca lämnar alltså England tomhänta vilket betyder att Chelsea har en stor fördel. Det är fortfarande en match kvar, och den matchen ska spelas på Barcas hemmaplan vilket automatiskt blir en svårare uppgift. Lyckas Chelsea däremot göra minst ett bortamål på Camp Nou nästa vecka, kommer vi att öka pressen på Barca ännu mer eftersom de inte har gjort några bortamål.

Chelseas starkaste område mot Barca var helt klart försvaret. Försvaret var mycket stabil och såg till att stänga igen ytorna för Guardiolas sida. Spelare så som Ashley Cole brukar oftast vara ganska offensiva under Chelseas matcher, men i den här matchen hade Di Matteo sett till att hans försvarare bara försvarade och inte anföll vilket. Alla fyra försvarare gjorde ett bra jobb, men Cahill ska få extra applåder för hans insats och han har definitivt visat att han kommer bli en oerhört viktig spelare för Chelsea i framtiden.

I mittfältet är det en viktig sak som måste förbättras innan returmatchen, och det är Mikels roll. Mikels roll var att stoppa Messi vilket han oftast också gjorde, men ibland kunde han släppa förbi anfallaren då han istället följde efter bollen än att fortsätta att markera Messi. När Messi till exempel passade bollen vidare till Iniesta följde Mikel med bollen och glömde bort Messi. Det Messi kan göra då är att springa fram helt omarkerad och sedan ta emot passningen från Iniesta och försöka att göra mål. Det är alltså viktigt att Chelsea ser till att en spelare från mittfältet markerar Messi konstant vare sig han har bollen eller inte.

Längst framme hittade vi Mata-Drogba-Ramires vilket var ett bra val tycker jag. Det är förståeligt varför Di Matteo startar med Mata då detta är en winger som har presterat oerhört bra i Chelsea, men tyvärr så höll han inte måttet mot Barca. Ramires valdes för hans snabbhet och djupledsspel som han visade under matchen, och brasilianaren var helt klart en av de bästa spelarna på plan. Didier Drogba gjorde ett bra jobb ifrån sig fastän han föll ner lite lätt ibland och var offside ett par gånger. Anfallaren skärpte till sig tidigt i matchen och började sedan att prestera på riktigt. Att Di Matteo valde Drogba istället för Torres är förståeligt eftersom ivorianen är mycket bättre i närkamp, han är bättre på att ta emot svåra bollar (inlägg, långbollar, ljupledsbollar), han är bättre på att göra mål från svåra vinklar och har bättre självförtroende än Torres.

Chelsea spelade matchen med bra självförtroende och hade alltid en plan som de följde. I första halvlek spelade både Barca och Chelsea bra fotboll men det var ändå Barca som såg till att pressa mer än vad hemmalaget gjorde. I andra halvlek blev Chelsea väldigt defensiva för att de antagligen inte ville släppa in några mål. Men personligen tycker jag att man samtidigt måste se till att anfalla och pressa för att hålla kvar en balans. När man backar hem helt och hållet brukar man oftast ge motståndarna chanser som man sedan måste rädda, och ibland kan man ha otur och råka släppa in. Idag hade Chelsea tur i vissa lägen då Barca anföll väldigt mycket, och jag skulle nog inte rekommendera samma typ av spel på Camp Nou.

Allt som allt tycker jag att Chelsea spelade en bra match och att Di Matteo har visat att han är en tränare som man bör lita på. Chelsea spelarna har gjort bra ifrån sig och jag tycker att de förtjänar applåder. Barcelona lyckades sätta press på Chelsea och hade mest bollinnehav, men laget hade otur med deras målchanser.

Nytt i startelvan

Efter 5-1 vinsten mot Tottenham i söndags gjorde Di Matteo bara två ändringar. David Luiz som är skadad ersattes av Gary Cahill och Raul Meireles började istället för Salomon Kalou.

Första halvlek

Den första halvleken inleddes med en Chelsea som backade hem och en Barcelona som inte hittade de riktiga luckorna för att kunna utmana.

Den första riktiga målchansen i matchen kom i den åttonde minuten när Andres Iniesta sköt över en fin boll över Chelseas backlinje till Sanchez. Sanchez kunde inte avsluta chansen med ett mål utan träffade ribban.

Efter drygt 17 minuter syntes Lionel Messi till när han passade fram en boll till Iniesta som stod till vänster om straffområdet. Spanjoren provade på skott men Cech såg till att rädda, och returen hamnade hos Cesc Fabregas, men den före detta Arsenal spelarens skott sköts utanför målet. Strax efter var Fabregas framme igen, men Cech gjorde inga misstag och räddade chansen.

Efter 28 spelade minuter var Messi nära på att ta ledningen för Barca när han försökte nicka in på inlägg från Sanchez, men Cech tog hand om situationen utan några problem.

Tre minuter innan halvlek förlorade Mikel bollen till Messi i mitten av planhalvan och anfallaren såg till att hitta rätt på Fabregas. Fabregas sköt ett skott från vänster i straffområdet över Cech, men bollen rensades bort strax innan mållinjen av Ashley Cole.

Chelsea som inte hade lika många chanser som Barca i första halvlek var dock det laget som tog ledningen i den 47:e minuten. Lampard hittade rätt på Ramires genom en superpassning och Ramires sprang fram med bollen längs vänsterkanten där han passade fram bollen till Drogba i straffområdet. Ivorianen tog emot bollen och sköt in bollen i mål utan misstag.

Andra halvlek

I andra halvlek backade Chelsea hem och Barcelona var ivriga för att kvittera och utjämna resultatet. Cech fick genast börja jobba när han räddade ett skott från Adriano medan Cahill såg till att blockera Messis skott. Minuter efter hade Chelsea tur igen när Sanchezs skott åkte förbi målet innan Alves sköt över ribban efter en krossboll från Iniesta. Messi började sedan att komma in i matchen mer och mer, och även John Terry fick se till att blocka argentinarens nästa chans.

I den 73:e matchminuten gjorde Di Matteo hans första byte. Salomon Kalou klev in och Juan Mata klev ut från planen.

Med tio minuter kvar försökte Thiago med skott men träffade istället målnätet. Nu började Chelsea att försvara rejält mycket samtidigt som Barcelona gjorde allt för att hitta fram till Cechs mål. I den 85:e minuten gjorde Cech en fantastisk räddning när Puyol tog emot bollen efter Messis frispark.

Efter 86 spelade minuter klev Bosingwa in istället för Ramires för att se till att täcka ytorna ännu mer.

I slutsekunden hade Barca en super chans när Pedro träffade stolpen som Sergio Busquet sköt över till läktaren. Detta var matchens sista chans, och domaren Felix Brych blåste sedan av matchen.

Chelsea (4-3-3): Cech; Ivanovic, Cahill,Terry (c), Cole; Lampard, Mikel, Meireles; Mata (Kalou 73), Drogba, Ramires (Bosingwa 86).

Barcelona (4-3-3): Valdes; Alves, Puyol (c), Mascherano, Adriano; Xavi (Cuenca 85), Busquets, Iniesta; Messi, Sanchez (Pedro 65), Fabregas (Thiago 78).