torsdag 19 januari 2012

Inför The Africa Cup of Nations. Kakuta till Dijon och McEachran till Swansea


Nästa vecka på lördag startas den Afrikanska Cupen igång för den 28:e gången. Både Didier Drogba och Salomon Kalou gör sig redo inför turneringen med Elfenbenskustens landslag som är det högst rankade landslaget i årets Africa Cup of Nation av Fifa. I kval matcherna lyckades Elfenbenskustens starka landslag vinna precis alla sex matcherna med en målskillnad på 14 mål. Det ser ljust ut för Elfenbenskusten då de är rankade som det starkaste laget samtidigt som Egypten hamnade på sista plats i deras kval grupp, och Egypten har hittills vunnit hela tävlingen de tre senaste gångerna. Andra starka lag så som Kamerun, Mikels Nigeria och Syd Afrika lyckades inte heller att ta sig vidare i år.

Elfenbenskusten har varit nära på att vinna tävlingen ganska nyligen då de tog sig till finalen 2006 och mötte Egypten, men tyvärr så förlorade elefanterna efter straffsparkar. År 2008 kunde elefanterna återigen inte vinna mot Egypten samtidigt som de även inte imponerade efter att de förlorade stort i semi-finalen med hela 4-1. Det här året finns alltså Egypten som har hotat i de senaste åren inte med.


Elefanternas första match spelas nu på söndag då de möter Sudan, därefter på torsdag ska de möta Burkina Faso och den 30:e januari är det dags för mötet mot Angola. För Elfenbenskusten gäller det att först och främst vinna så många matcher som möjligt och sedan hamna på första eller på andra plats eftersom det är första och andraplatsen som går vidare.


Just nu befinner sig Drogba och Kalou i Abu Dhabi där de har deras för-turnering inför Cupen, och allting verkar gå galant för elefanterna. I fredags fick båda Chelsea spelarna möta Tunisien och vann vänskapsmatchen med 2-1 där Drogba gjorde mål efter straffspark. Kalou har också lyckats göra ett mål, men det målet gjordes mot Libyen i måndags efter att han nickade in matchens enda mål. Didier Drogba var väldigt nära på att göra hans andra mål i Abu Dhabi men hans boll träffade stolpen mot Libyen.


Så här säger Salomon Kalou:

"Kvalmatcherna och tävlingen är två olika saker. I kvalmatcherna möter man inte de bästa lagen, men om man går vidare till tävlingen får man spela mot de lagen som gjorde bäst ifrån sig."

"Matcherna i vår grupp är svåra matcher, men vi förbereder oss bra inför tävlingen och med den kvaliteten vi har i vårt lag kan vi nog göra något bra tror jag."

"Självklart har vi förlorat mot olika lag i de senaste turneringarna men man lär sig alltid någonting av dessa dåliga erfarenheterna precis som man lär sig något av de bra erfarenheterna. Vi har så många kvaliteter i laget och ibland ansträngde vi oss inte för att samarbeta som ett lag för att försöka vinna matcher. Det är viktigt att glömma individualitet när man möter starka lag, utan då ska man försöka jobba ihop som ett lag och få fram en laganda."


Senast Elfenbenskusten var nära på att vinna tävlingen var som tidigare skrivet 2006, och så här säger Kalou angående den förlusten: "Vi skulle kunnat vinna eftersom vi hade en riktigt bra trupp, men det handlar inte bara om kvaliteten i truppen. Egypten hade en hel del förståelse eftersom de hade spelat tillsammans i nio år. När vi förlorade mot Egypten spelades matchen i Egypten och de vann efter straffsparkar. Vi hade en bra turnering men jag hoppas att det kommer gå mycket bättre i år än förra gången då vi åkte ut i kvartsfinalen."

I år tror Kalou att det finns flera svåra länder i tävlingen som kan utmana stort, och anfallaren har valt ut två länder som han tror kommer bli de största rivalerna. Det ena landet är Marocko och det andra är Ghana som återigen får klara sig utan Michael Essien. Men Ghana är fortfarande ett starkt lag och ett bevis är deras insats i VM när de åkte ut i kvartsfinalen. Marocko är ett lag som har två spelare från Premier League, och dessa är Marouane Chamakh och Adel Taarabt. De har även möjligheten till att låta den före detta Chelsea spelaren Mbark Boussoufa låta spela som spelade för Chelseas reservlag.

Elfenbenskusten har inte bara Drogba och Kalou från Premier League, utan de kan även använda sig av Toure bröderna, Didier Zokora, Emmanuel Eboue, Cheick Tiote och Gervinho.

"Didier och alla andra måste vara i toppform eftersom det här är en stor tävling och man kan inte klara sig med bara en spelare med toppform, man behöver hela gruppen- men det är en extra fördel att ha Drogba i toppform då vi vet att han kommer göra några viktiga mål." - sa Kalou tillslut.

Kommer ni ihåg att jag skrev om Bertrand Traore för några dagar sedan? Det är sant att han ska spela för Burkina Faso, men han är dock inte en Chelsea spelare då han bara provspelade för Chelsea under sex veckor.

                                                      ***


Gael Kakuta är nu utlånad till det franska laget Dijon som ligger på 13:e plats i Ligue 1. Detta är andra gången Kakuta lånas ut under den här säsongen efter att han spenderade halva säsongen i Bolton där han gjorde ett mål i sex matcher, och nu ska han stanna i Frankrike tills säsongens slut. Den 20-åriga Kakuta kommer kunna spela tillsammans med Florent Maloudas lillebror Lesly Malouda som också finns med i Dijons trupp.

Kakutas kontrakt med Chelsea sträcker sig till 2015, och fransmannen har hittills fått starta fem gånger för Chelseas A-lag och hoppat in som avbytare i 11 matcher.


Det är en annan spelare som också har lånats ut, och det är den 18-åriga Josh McEachran. Han ska alltså spela för Swansea den här säsongen och ska stanna kvar där hela säsongen.

McEachran har bara fått spela för A-laget fem gånger den här säsongen, men en sådan talang bör få mer speltid, och nu lånas han ut för hans eget bästa.

                                                       ***


Som vi ser så har Branislav Ivanovic alltså börjat träna med laget igen, och nu får vi hoppas på att se han under matcherna igen!

/ Rukksar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar