tisdag 10 april 2012

FULHAM 1 CHELSEA 1

Chelsea som verkligen behövde tre poäng för att hålla sig kvar i racet om Champions League platsen spelade oavgjort mot Fulham på Craven Cottage och fick bara med sig ett poäng. Chelsea tog ledningen strax innan pausen efter straffspark som Frank Lampard sparkade in, men Blues kunde inte hålla kvar ledningen när Clint Dempsey kvitterade i den 82:a matchminuten.

Att spela en match på Craven Cottage är aldrig lätt, och ett oavgjort resultat brukar inte vara förvånande mot Fulham på bortaplan, däremot hade man ändå förväntat sig vinst. Som vi ser så hade vi alltså svårt att göra mål, och då är min fråga varför Di Matteo startar med en startelva som saknar de bästa offensiva spelarna? Varför låta Didier Drogba och Chelseas bästa spelare just nu, Juan Mata sitta kvar på bänken under en sådan avgörande match?

Försvaret var bättre än matchen mot Wigan på Stamford Bridge. De kunde se till att blocka Fulham från att springa framåt fastän Cech fick koncentrera sig under ett par tillfällen. Mittfältet var inte heller Chelseas svagaste område även om det ändå inte var så jätte rörligt där med snygga passningar hela tiden. Men när laget lyckades ta sig framåt fanns det inte många möjligheter till att få in bollen i mål. Chelsea hade svårt att hitta luckor och tappade bollen alltför mycket framför Wigans mål. Jag antar att Di Matteo fortfarande inte har klurat ut hur han ska få igång det snabba passningsspelet i Chelsea, men det är dags att han gör det. Problemet var inte att Fulham försvarade bra, utan problemet var att Chelsea inte var farlig längst fram.

Vi har inte bara Barcelona matcherna framöver men också en mycket viktig semfinal mot Tottenham i FA Cupen som ska spelas på söndag, och man hade givetvis hoppats på att laget skulle få gå dit med bra självförtroende och veta att målfarliga Chelsea kan sänka Tottenham. De senaste prestationerna kommer definitivt påverka Chelsea spelarnas attityd på planen, men om Di Matteo och grabbarna jobbar hårt nu under de dagarna som är kvar, kan vi hoppas på att de inte blir några problem i de kommande matcherna.

Nytt i startelvan

Di Matteo gjorde sex ändringar från startelvan mot Wigan i helgen. Kapten Terry var äntligen tillbaka igen vilket förstärkte försvaret väldigt mycket. Lampard var också tillbaka från skada tillsammans med Ramires som tidigare var sjuk. Mikel och Kalou fick också börja från startelvan istället för att hoppa in i matchen senare som de gjorde mot Wigan. Istället för Drogba fick vi se Torres och Bertrand var återigen tillbaka i startelvan som vänsterback eftersom Cole fortfarande inte är klar för match.

Första halvlek

Det var en väldigt jämn första halvlek då båda lagen hade ungefär lika mycket bollinnehav under ösregnet. Chelsea inledde matchen väldigt piggt medan Fulhams John Arne Riise och Frei såg till att utmana i vänsterkanten.

Den första Chelsea chansen i matchen kom efter tio minuter när ett skott från Torres i straffområdet tippades över ribban.

Martin Jols sida försökte att ta sig förbi den formstarka Ivanovic i varje möjlighet men den stabila försvararen såg till att göra sitt jobb. Men Dempsey som har gjort två mål den här veckan såg till att få igång Cech efter amerikanarens skott från Mousa Dembeles pass. Strax därpå var Frei på språng och utmanade, men Cech räddade chansen.

Efter ett tag började matchen tappa glöden och blev genast väldigt enformig och tråkig, däremot tog ändå Chelsea ledningen innan domaren blåste i pipan för halvlek. Kalou som jagades av Kelly i straffområdet fälldes ner av Murphy och domaren Mark Clattenburg väntade inte en enda sekund utan var fastbesluten och dömde situationen till straff. Lampard klev fram till straffpunkten och sparkade in den säkert och fint till höger om Schwarzer.

Andra halvlek

halvleken inleddes av en Lampard chans när mittfältarens skott åkte förbi målet. Det var alltså en positiv start för oss och även Meireles var nära på att dubbla ledningen när hans skott sköts över Schwarzers mål. Inte långt efter var Kalou nära på att sparka in 2-0 från en fantastiskt Lampard kross, men ivorianen lyckades inte med hans nickning.

Med 20 minuter kvar på klockan gjorde Di Matteo hans första byte och introducerade Mata in till matchen när Meireles klev av.

I de sista 15 minutrarna var det Fulham som dominerade matchen och i den 82:a matchminuten hittade en omarkerad Dempsey målet efter hörna.

För att skapa en offensivare Chelsea bytte sedan Di Matteo in Drogba i den 83:e minuten mot Ramires, men några fler mål blev det inte.

Fulham (4-2-3-1): Schwarzer; Kelly, Hangeland, Hughes, Riise; Diarra (Sa 80), Dembele; Duff, Murphy (c) (Etuhu 73), Frei (Kacaniklic 87); Dempsey.

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, Cahill, Terry (c), Bertrand; Mikel, Lampard;Ramires (Drogba 83), Meireles (Mata 69), Kalou; Torres.