onsdag 25 april 2012

BARCELONA 2 CHELSEA 2 (2-3 ON AGG)

Vilken match, vilken match, vilken match! Det här är helt galet, jag är chockad och jag vet inte vad jag ska säga. Jag har fortfarande inte insett att Chelsea faktiskt har besegrat Barcelona och tagit sig vidare till Champions League finalen efter ett 2-2 resultat på Camp Nou. Det såg skakigt ut först efter som det var Barcelona som tog ledningen till 2-0 men strax innan halvlek lyckades Chelsea reducera. Spänningen var stor och än kunde man inte säga vilket lag som skulle ta sig vidare fastän Chelsea ledde. I andra halvlek backade Chelsea hem och fick försvara väldigt mycket, men tillslut sparkade Torres in 2-2 och Chelsea hade säkrat finalplatsen.

Efter all kämpande och slit med en man mindre på plan lyckades Chelsea ta sig vidare till Tyskland, och det är de verkligen värda! Att spela en match utan två av de bästa backarna där man helst vill spela ett defensivt spel, att spela utan en kapten och att spela på bortaplan men ändå vinna är vad jag kallar fantastiskt.

Chelseas taktik i den här matchen var återigen att köra defensivt, men den här gången hade de backat hem rejält mycket. I förra matchen förlorade katalanerna oftast bollen vid mittfältet men i den här matchen stoppades Barca ännu längre ner, och i vissa stunder såg det väldigt farligt ut. Det var ett mycket riskfullt spel av Chelsea, men eftersom Di Matteo har organiserade Chelsea så pass väl så klarade laget av det, men ett enda misstag i försvarsspelet skulle kunna sätta dit Chelsea.

Chelsea fick många gula kort i matchen, och man kan ju undra varför? Jo, när man spelar defensivt riskerar man oftast gula kort och hörnor så egentligen är det inte så konstigt att laget blev varnad ett par gånger, speciellt nu när vi verkligen backade hem. Det tillhör liksom det defensiva spelet på ett sätt. På grund av korten kommer vi att sakna viktiga spelare så som Terry och Ivanovic i finalen.

Nytt i startelvan

Didier Drogba var återigen tillbaka till startelvan precis som den första matchen mot Barcelona på Stamford Bridge. Det var alltså samma startelva som vi fick se i den första matchen.

Första halvlek

Det var ingen snack om saken, Barcelona började att anfalla direkt samtidigt som Chelsea började försvara direkt. Barca satte mycket press på Chelsea och det varade under hela halvlek.

Efter sex farliga minuter för Chelsea, tog sig Sanchez in i straffområdet bakom Cahill. Cahill som ville försvara Sanchez halkade och sträckte på ena låret vilket ledde till att den formstarka mittbacken var tvungen att lämna planen. I den 11:e minuten klev Cahill tillslut av planen och ersattes av José Bosingwa, vilket gjorde så att Ivanovic flyttade till centralpostionen. Det kändes tungt att behöva se en sådan bra försvarare behöva lämna planen, men det fanns inget val.

Efter 17 spelade minuter hände något som man verkligen inte hade hoppats på. Gerrard Pique sprang in i Valdes när målvakten försökte att stoppa Didier Drogba i straffområdet. Valdes hade ingen kontroll och råkade slå till Pique i huvudet vilket gjorde så att försvararen svimmade och landade ner på planen medvetslöst. Efter otäcka scener lyckades ändå Pique resa på sig och gick tillbaka in till planen.

I den 19:e matchminuten var det Cechs tur att bli hjälte igen, och den här gången fick han rädda ett skott från Messi när Barca hade lyckats ta sig igenom Chelsea försvaret. Inte långt efter provade Drogba på med skott men anfallaren sköt över målet.

Drogba var dock mycket närmare på att göra mål efter två minuter när han tog sig förbi Pique men kunde inte hitta målet på grund av den svåra vinkeln i straffområdet. Efter den här situationen märkte man klart och tydligt att Pique inte borde stanna kvar på plan, så försvararen byttes genast ut och ersattes av Alves.

I den 34:e minuten tog hemmalaget ledningen efter hörna. Dani Alves tog emot hörnan och hittade därefter rätt på Sergio Busquets i straffområdet, och Busquets gjorde inga fel utan sparkade in 1-0 från två meters avstånd från Cechs mål.

Strax efter målet åkte Terry ut efter rött kort då han sparkade till Sanchez i ryggen med hans knä. Det var en konstig situation och fortfarande har jag inte förstått varför kaptenen betedde sig så som han gjorde. Ett rött kort var absolut rätt.

I den 43:e minuten lyckades Barca göra ett typiskt Barca mål. Meireles förlorade bollen som Messi sedan fångade upp och kontrade fram till en omarkerad Iniesta som fick äran att sparka in 2-0. Återigen är detta ett problem som många lag om och om igen gör, de markerar alltså Messi med flera spelare och glömmer bort spelare som Iniesta.

Fortfarande behövde Chelsea ändå bara göra ett mål för att ta ledningen, och det målet kom i den 44:e minuten, alltså en minut efter Iniestas mål. Frank Lampard sparkade iväg en perfekt boll från mitten av planhalvan till Ramires. Brasilianaren fångade upp bollen och lobbade sedan in den helt perfekt över Valdes.

Andra halvlek

Efter bara tre spelade minuter dömde domaren Cunyet Cakir straff för Barcelona när Drogba fällt ner Fabregas i straffområdet. Messi klev fram till straffpunkten men sparkade bollen rakt in på ribban, och Chelsea rensade sedan undan bollen.

I den 55:e minuten provade Drogba med ett distansskott från mitten av planhalvan vilket egentligen var ganska nära på att åka in i Valdes mål. Valdes hade dock koll på situationen och fångade fast bollen.

Efter 57 spelade minuter gjorde Di Matteo hans andra byte då han bytte in Kalou istället för Mata som inte lyckades imponera under matchen.

Nu hade Barca tagit över matchen och chans efter chans kom från hemmalaget som Chelsea såg till att blockera. Farliga lägen så som Messis skott på stolpen, Cuensas nick utanför målet eller Mascheranos skott bjöds det på, men fastän de skapade många målchanser lyckades de aldrig göra mål igen.

När det bara var tio minuter kvar att spela gjordes det sista Chelsea bytet då Fernando Torres klev in istället för Drogba. Och det var just Torres som tillslut avgjorde mötet efter matchens sista mål strax innan domaren blåste i pipan. På stopptid rensade Chelsea upp bollen som tillslut hamnade hos en helt fri Torres. Spanjoren gjorde inga misstag utan tog sig förbi valdes och prickade sedan in bollen i mål.

Chelsea (4-3-3): Cech; Ivanovic, Cahill (Bosingwa 13), Terry (c), Cole; Lampard, Mikel, Meireles; Mata (Kalou 57), Drogba (Torres 79), Ramires.

Barcelona (3-1-4-2): Valdes; Mascherano, Pique (Alves 25), Puyol (c); Busquets; Cuenca (Tello 67), Xavi, Iniesta, Fabregas (Keita 73); Sanchez, Messi,