måndag 2 juli 2012

Spanien vinner EM 2012

Spanien blir nu EM mästare två år i rad efter deras storvinst mot Italien med 4-0 på Kiev igår. Två av Spaniens mål gjordes av Chelsea spelarna Fernando Torres och Juan Mata, och Torres som även spelade fram Matas mål, vann EM:s Golden Booth. Man kan verkligen säga att det var en lyckad Chelsea kväll! Spanjorerna var helt klart det bättre laget som hade allt under kontroll och är de värdiga vinnarna efter finalmatchen.

Spanien som tidigare har sett svaga ut under turneringen skärpte till sig, och i finalen bjöd de på ett helt annat spel. De hade fart, de vågade hela tiden, de hade en struktur, men det bästa av allt var helt enkelt deras underbara passningsspel. Italien var inte den samma Italien som vi fick se mot Tyskland, och den största anledningen till detta, tror jag är för att, nervositeten helt enkelt tog över hos spelarna och tränaren Prandelli (som inte såg så pigg och säker ut under matchen). Italien har, under turneringen, lyckats bjuda på ett spel som många har haft svårt att förstå, men i finalen kunde de inte alls bjuda på det svåra spelet. De hade först och främst väldigt svårt att hålla kvar bollen, men också att skapa riktigt farliga målchanser. Anfallarna i Italiens startelva hade inte mycket att göra då mittfältet inte kunde leverera de bollarna som man väntade på, och Buffon kunde heller inte göra något då försvararna öppnade upp för stora luckor. Det var även väldigt synd att Italien behövde spela med en man mindre när Thiago Motta, som precis hade introducerats till matchen då Montolivo fick gå och sätta sig på bänken, skadade sig och fick lämna planen. Prandelli gjorde alltså sina byten för tidigt vilket jag anser att han skulle kunnat vänta med, och detta ledde till att Italien fick spela med en man mindre med drygt en halvtimme kvar.

Att Spanien skulle vinna matchen kunde man redan förstå efter tio minuter och det första målet gjordes i den 14:e minuten av David Silva. I den 41:a minten innan halvlek, satte Jordi Alba in 2-0 för Spanien. Efter 75 spelade minuter fick Fabregas kliva ut ur planen och Torres kliva in. Fernando behövde bara vänta tio minuter innan han sparkade in 3-0. I den 87:e minuten byttes Juan Mata in för första gången i EM när Iniesta klev av, och Mata behövde bara spela en minut i EM innan han gjorde hans första mål i turneringen efter en Torres assist.

Snacka om att Torres och Mata har haft ett fantastiskt år. Först FA Cupen, sedan Champions League och nu EM.