tisdag 3 juli 2012

Tack för allt, Salomon Kalou och Jose Bosingwa


Vi får tacka för ytterligare två spelare till som har gjort sitt för Chelsea, och det är Jose Bosingwa och Salomon Kalou som lämnar klubben efter en underbar säsong i blåa tröjan nu när deras kontrakt har gått ut. Detta är inte överraskande då man redan innan sommaren fick läsa rykten om att just dessa två spelare troligen kommer att lämna Chelsea i sommar. Personligen tycker jag att både spelarna och klubben har fattat rätt beslut då dessa två spelare definitivt inte skulle få mycket speltid i den kommande säsongen. Kalou som fortfarande är ganska ung kan ha Chelsea som en stor erfarenhet för nya framgångar och utmaningar i hans karriär vilket är oerhört viktigt, medan Bosingwa kan spendera hans sista år i ett lag som kan erbjuda honom en lite mildare spelstil nu när Chelsea kommer att kräva mer.


Salomon Kalou har spenderat fler år i Chelsea än vad Bosingwa har gjort då han skrev på för klubben sommaren 2006 från Feyenoord och fick nummer 21 på den blåa tröjan. Det var under José Mourinhos tid som ivorianen introducerades till Chelsea, och managern ansåg att han var en perfekt spelare för Chelsea på grund av hans starka vilja och färdigheter. För Kalou var Chelsea en dröm som hade gått i uppfyllelse.

"Detta var som en dröm, och jag ville inte vakna upp och sedan se att det inte var sant."- sa Salomon Kalou efter hans första träning på Cobham. 

När Kalou först kom till Chelsea blev han genast en mycket viktig inhoppare för både Didier Drogba och Andriy Shevchenko, och Kalou är även den spelaren som har fått kliva in i flest matcher som avbytare i Chelsea. Detta bevisar att tränarna alltid har haft ett stort förtroende för Kalou och att man har kunnat lita på honom när det har behövts.

Kalou har gjort 60 mål under hans tid i Chelsea varav nio av dem gjordes i hans första år. Under hans första säsong fick han spela i 58 av 64 matcher medan han startade i 25 matcher. Han gjorde bland annat ett mål mot Spurs i kvartsfinalen i FA- Cupen. 

Kalou fick en lite mer centralare roll säsongen därpå då han oftast ersatte Drogba eller Shevchenko när anfallarna inte kunde spela. Den säsongen tränades Chelsea av Avram Grant, och Kalou lyckades göra 11 mål samt nio assister i Premier League. Chelsea fansen lär även inte glömma hans underbara assist "mål" på övertid i semifinalen i Champions League då John Arne Riise råkade göra ett självmål på grund av Kalous krossboll. Detta tog Chelsea till finalen. 

När Carlo Ancelotti tog över Chelsea fick Kalou starta från mindre matcher än vad  han tidigare hade gjort, men ändå lyckades ivorianen göra fler mål än innan. Han gjorde till exempel det vinnande målet i Community Shield mot United, han gjorde ett viktigt borta mål mot Inter i Champions League, och gjorde hattrick mot Stoke vid slutet av säsongen. Samma säsong, alltså 2009/10 förlängde han kontrakten med tre år. 

Säsongen därpå, efter dubbeln, tränades Chelsea fortfarande av italienaren Ancelotti och under den säsongen lyckades Kalou göra 13 mål (10 mål i PL), men konkurrensen ökade mer än väntat från Drogba, Malouda, Anelka och senare även Torres. Redan då, fick man läsa rykten om att Kalou planerade en flytt och hoppades på mer speltid någon annanstans. 

I fjol lyckades Kalou inte få den speltid han hade hoppats på av nya tränaren Villas-Boas. Han kände sig utfryst då han bara startade från fyra matcher i över sju månader. Däremot fick han tillbaka energin när Di Matteo sedan tog över laget. Han lyckades göra det vinnande målet mot Benfica i Champions League, och starta från startelvan mot Liverpool i finalen och i finalen mot Bayern Munchen. 

Kalou har totalt gjort 60 mål, 40 assister i 254 matcher för Chelsea. Tack för allt du har gjort för oss, och lycka till! 


Jose Bosingwa introducerades till laget sommaren 2008 från Porto efter att han signerade ett tre-års kontrakt med Chelsea då laget tränades av Luiz Felipe Scolari som även tränade Bosingwa i landslaget. Han fick från början bära nummer 16 på tröjan, men bytte sedan nummer med Scott Sinclair och fick nummer 17. 

Försvararen gjorde hans debut mot Portsmouth i en Premier League match och han fick snabbt en viktig roll i startelvan då han fortsatte att starta från startelvan i de kommande matcherna. Fastän Chelsea sedan, samma säsong, bytte tränare så fortsatte Bosingwa hans säsong väldigt fint och imponerade oerhört mycket när han ersatte Ashley Cole som vänsterback och fick stoppa Lionel Messi i semfinalen mot Barca i CL som slutade 0-0. Bosingwa gjorde två mål i hans första säsong.

Säsongen därpå råkade Bosingwa ut för en knäskada i oktober under en match mot Aston Villa, vilket gjorde så att högerbacken missade resten av säsongen. Portugsien ersattes av Branislav Ivanovic. 

Jose kom sedan tillbaka efter ett år och fick spela hans första match mot just Aston Villa, men säsongen gick däremot inte som man hade hoppats på då han gjorde till exempel ett självmål mot Wolves. Carlo Ancelotti valde sedan att inte starta med Bosingwa från elvan under tränarens tid i Chelsea, och samma säsong fick Bosingwa återigen en knäskada. 

Säsongen 2011/12 fick Bosingwa tillbaka sin plats i startelvan när Villas-Boas tog över laget. I augusti gjorde han ett fantastiskt mål från 25 meters avstånd mot Norwich. Saker och ting hade börjat ljusna till för portugisen tills hans avstängning efter mötet mot QPR i oktober. 

När Robbie sedan tog över laget så blev det mer Ivanovic än Bosingwa, men Bosingwa bevisade ändå att han hade en viktig roll i truppen vid slutet av säsongen då han spelade i viktiga matcher. Vi kan till exempel inte glömma hans fantastiska insats mot Barca på Camp Nou när John Terry och Gary Cahill inte kunde fortsätta att spela. Högerbacken fick då, tillsammans med Ivanovic flytta in till mitten. Hans sista match i Chelsea blev mötet mot Bayern i finalen när han startade från startelvan.

Bosingwa har spelat i 126 matcher för Chelsea, startat från 111 matcher och gjort tre mål. Tack för allt du har gjort för oss, och lycka till! 

/ Rukksar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar