lördag 16 juni 2012

Resultat från andra omgången i EM 2012

Nu har den andra omgången i EM spelats klart, och återigen har även den här omgången bjudit på fin fotboll. Det är även nu, efter omgång två, som man lättare kan se vilka länder som kommer att ta sig vidare.

GRUPP A

Den första matchen spelades givetvis i grupp A, och det var Grekland och Tjeckien som var ut på planen först. Petr Cechs Tjeckien som förlorade deras första match mot Ryssland lyckades kamma med sig tre poäng mot Grekland efter mål av Jiracek och Pilar. Det blev inga poäng för Grekland, men de lyckades i alla fall spräcka nollan efter Gekas mål i andra halvlek vilket också var matchens sista mål. Tjeckien tog ledningen efter bara tre minuter i första halvlek och i den sjätte minuten dubblade de ledningen. Petr Cech spelade klart hela matchen.

Därefter var det dags för mötet mellan Polen och Ryssland som slutade 1-1. Det var en oerhört spännande och fartfylld match som jag verkligen njöt! Det var Ryssland som tog ledningen först och det var Alan Dzagoev som sparkade in ledningsmålet, och han är helt klart en av mina favoriter i EM. I andra halvlek lyckades Polen att kvittera och det var Blaszczykowski som gjorde målet. Det var en jämn match men Ryssland var det starkaste laget och såg vassast ut. Jag kommer ihåg att jag innan EM började, tänkte att grupp A skulle vara den tråkigaste gruppen, men nu tycker jag faktiskt att detta är EM:s bästa grupp som alltid bjuder på spännande matcher. Det var så spännande att se Polen och Ryssland som har fantastisk offensivt spel med grymma spelare som alltid är rörliga och verkligen spelar fotboll!

GRUPP B

I grupp B fick Danmark och Portugal spela första matchen, och för Portugal var det oerhört viktigt att vinna på grund av förlusten mot Tyskarna. Portugal lyckades till slut vinna matchen, men en lätt match var det inte. Danmark körde sitt race och bjöd på det som man förväntade sig, alltså grym fotboll! Både lagen tog för sig och försökte alltid att få upp laget. Det var Real Madrids Pepe som gav ledningen till Portugal först och därefter gjorde Helder Postiga 2-0. Danskarna skärpte sig och kom in i matchen igen i den 41:a matchminuten då Bendtner reducerade och därefter lyckades Bendtner återigen hitta målet i den 80:e minuten. För Portugal var det alltså vinst som gällde och därför såg Silvestre Varela att sparka in 3-2 i den 87:e minuten.

Den andra matchen som jag hade sett framemot väldigt mycket var Holland-Tyskland, men jag kan inte säga att det var en av EM:s bästa matcher. Det var en trög match från Hollands sida och Tyskarna hade koll på läget hela tiden. Eftersom det är två länder som är bra på fotboll ville ju man se aggressivitet från båda sidorna och inte bara från ena. Holländarna såg svaga ut och hade det svårt att få upp laget och skapa något via de bästa spelarna. Mario Gomez gjorde 2-0 till Tyskarna i första halvlek och sedan lyckades Holland att reducera i den 73:e minuten som Robin van Persie sparkade in.

GRUPP C

Italien som spelade 1-1 mot Spanien i förra matchen ville verkligen vinna matchen mot Kroatien men även denna gång blev det en poäng. Den här matchen, alltså mot Kroatien, slutade 1-1 efter mål av Juvemittfältaren Pirlo och Mandzukic. Pirlos mål är värt att nämna då det var en fantastisk frispark som italienaren dundrade in. Italien måste skapa mer speed och se till att inte sabba bort deras heta målchanser som de faktiskt är bra på att skapa.

Matchen mellan Spanien och Irland slutade med hela 4-0 till spanjorerna som totalt ägde matchen. Irländarnas teknik, passningsspel och strategi räckte inte alls till framför spanjorerna som tog för sig och vågade sig framåt. Chelseas Juan Mata satt kvar på bänken under hela mötet men Fernando Torres fick starta från början och låg bakom två mål! Han såg pigg ut och spelade med bra självförtroende samtidigt som hans vilja och löpningar var underbara. Efter bara fyra spelade minuter lyckades Torres göra det första målet och sedan gjorde han hans andra mål i 70:e minuten efter Silvas mål i den 49:e minuten och Spaniens sista mål gjordes av Barcas Fabregas. Spanien hade 69% bollinnehav medan Irland bara hade 31%.

GRUPP D

Jag hann inte se matchen mellan Ukraina och Frankrike men jag hann i alla fall se att domaren blåste av matchen efter bara några minuter på grund av blixt, åska och spöregn! Frankrike vann mötet när den startades igång igen klockan sju (svensk tid) efter mål av Menez och Cabaye. Det första målet gjordes i den 53:e minuten och efter bara tre minuter dubblades ledningen. Florent Malouda fick ingen speltid och satt kvar på bänken under hela matchen.

Sista matchen spelades mellan Sverige och England som slutade med 3-2 till Roy Hodgsons sida. I England hittade man John Terry och Ashley Cole och båda fick spela klart hela mötet. Första halvlek var slö och bollen spelades för det mesta i planhalvan då både England och Sverige hade det svårt att hitta luckor och bygga upp ett fint anfallsspel. England var dock snäppet bättre och tog även ledningen i 23:e minuten som Carroll nickade in efter Gerrards frispark, och varför Sverige inte täckte långe Carroll ännu mer är fortfarande ett stort frågetecken hos mig! I andra halvlek lyckades Sverige att kvittera men det var efter ett självmål av Johnson, och fortfarande var jag säker på att Sverige inte skulle kunna hitta målet förutom fasta situationer eller självmål som Johnson låg bakom. Sverige tog ledningen tio minuter efter självmålet och det målet nickades in av Mellberg via hörna. England kom dock in i matchen igen då de bytte in Theo Walcott vilket ändrade på hela Englands anfallsspel. Walcott gjorde inte bara ett mål (64') men låg också bakom ett mål när Welbeck gav England ledningen i den 78:e minuten.