tisdag 22 maj 2012

Lycka till världens bästa Didier Drogba


Åtta år, 341 matcher, 157 mål, tre Premier League titlar, två Carling Cupvinster, fyra FA Cupvinster och en Champions League titel lyckades vår fantastiska legend Didier Drogba att uppnå i Chelsea, och nu är det dags för honom att säga adjö. Vi alla visste att den här dagen skulle komma, men det är inte lätt att acceptera detta. Didier Drogba var en ikon för Chelsea och det kommer bli så oerhört tomt utan han. Folk säger att spelare kommer och går, men man får alltid inte tillbaka en legend som Didier Drogba.


Redan igår började ryktena om att Drogba är på väg att lämna Chelsea spridas på allvar. Jag mådde inte bra, min dag var förstörd och jag kände ingen glädje inom mig. Bara tanken av att Drogba är på väg att lämna Chelsea gjorde så att tårarna forsade ut igår. Vad än jag gjorde så hade jag alltid en klump i halsen, och när jag fick tid för mig själv såg jag till att lätta på hjärtat och fälla tårarna som bara ville ut hela tiden. Redan i lördags när Drogba gick runt med Champions League bucklan visste jag att detta är slutet och att legenden har gjort sitt för klubben. Men idag, idag var det bekräftat från Chelsea, och där bröt jag ihop. Nu var det inga rykten längre utan nu var det sant. Drogba har tackat för sig och har lämnat Chelsea. Det känns så orealistiskt. Drogba kan inte lämna Chelsea, vem ska vara vår nummer 11 nästa säsong? Vem ska dundra in de där fantastiska målen från de svåra vinklarna? Vem ska kliva in på planen med Drogba attityden? Vem ska liva upp stämningen och få alla att skratta? Vem ska nu bli, inte bara Chelseas, men Premier Leagues nya kung Drogba? Tankarna gör mig helt galen och ledsen. Det gör ont i hjärtat och jag känner mig övergiven.


"Som ett lag har vi uppnått så mycket och vunnit allt som går att vinna. Lördagen var speciell för alla i klubben och alla fans, och jag är väldigt stolt att jag har varit delaktig i att vinna så många titlar för den klubb som varit mitt hem de senaste åtta åren."- sa legenden Didier Drogba.

"Jag vill ta det här tillfället i akt att tacka alla i klubben men framför allt Roman och mina lagkamrater, där flera har blivit mina närmaste vänner. Jag vill också rikta ett stort tack till Chelseafansen som har bidragit med så mycket kärlek och stöd under åren."

"Jag vill också rikta ett speciellt tack till er, Chelsea fansen som har älskat och stöttat mig under årens lopp."

"Jag önskar klubben all lycka till och fortsatt succé - Ni kommer alltid att finnas i mitt hjärta."

Bara den där meningen gör mig förkrossad. Varför ska Drogba säga: lycka till? Han är ju spelaren som ska säga att han önskar att han gör flera mål nästa säsong. Det har ju alltid varit så, varför måste det ändras nu?! Ibland är det svårt att acceptera sanningen.


"Didier är utan tvekan en Chelsea legend och han kommer alltid att vara en del av Chelseafamiljen. Han lämnar verkligen på topp efter lördagskvällen men han känner att det är dags för en ny utmaning."-säger Ron Gourlay.

Jag håller med Ron. Drogba lämnar Chelsea på topp och jag är stolt över honom. Det kan inte bli en finare avslutning än den här. Drogba lämnar Chelsea efter Champions League vinsten, och vi alla kommer att komma ihåg honom som en topp spelare. Det skulle vara tråkigare att se han sitta bänkad nästa säsong än att han lämnar Chelsea som en riktig kung.

"Självklart har Didier bidragit stort till Chelseas senaste framgångar. Han har alltid varit professionell under hela sin tid här och som en av de naturliga ledarna i vår trupp så har han varit en stor insperationskälla för våra yngre spelare." - förklarar Chelseas VD.

Och jag håller återigen med honom, Drogba har absolut varit en insperationskälla för alla.

"Vi har vetat om ett tag att det här var det troliga utfallet, men Didier och klubben tog det slutgiltiga beslutet bara för några dagar sedan. Av naturliga skäl ville varken Didier eller klubben skifta fokus från Champions League-finalen. Diskussionerna var vänliga hela vägen och vi önskar honom lycka till i framtiden. Han är välkommen tillbaka till Stamford Bridge när som helst, både som spelare och vår gäst."-sa Gourlay.


Året var 2004 och Chelsea hade signerat en ny anfallare från Marseille. Chelsea fick betala 24 miljoner pund för ivorianen och det tog bara tre matcher innan Chelseas nya anfallare gjorde mål för klubben. Det var mot Crystal Palace som Drogba nickade in det första målet i blåa tröjan.

Drogba som gjorde hans debut i augusti 2004 mot Manchester United, hade fångat Mourinhos intresse när portugisen var Chelsea tränaren den tiden. När Mou tränade Porto (innan Chelsea) hade han fått syn på den kraftfulla anfallaren i Champions League när hans Porto mötte Drogbas Marseille. Drogba gjorde det svårt för Mourinhos Porto, och Mourinho visste redan då att detta är en spelare som kan bli en världsstjärna. När Mourinho sedan signerade för Chelsea så var det ingen snack om saken, han var ute efter Drogba.

Drogba som snabbt förstod det engelska spelet blev en del av den viktiga maskinen i Mourinhos startelvan. I första säsongen lyckades han vinna Premier League och Carling Cup. Anfallaren hann göra 16 mål, tio i Premier League, fem i Champions League och ett i Carling Cup finalen mot Liverpool. 


Säsongen därpå fick anfallaren en bra start och gjorde två mål i Community Shield vinsten över Arsenal. I slutet av säsongen lyckades Chelsea återigen vinna ligan, och Drogba avslutade återigen säsongen med 16 mål, 12 i ligan, två i Community Shield, ett i Champions League och ett i FA Cupen. 


Säsongen därpå, alltså 2006/07, fick Drogba äntligen bära nummer 11 för första gången i Chelsea. Tidigare hade Damien Duff som flyttade till Newcastle United nummer elva, men efter hans avgång fick Drogba byta från nummer 15. 

Med nummer 11 på tröjan lyckades Drogba få en fantastisk bra säsong. Anfallaren gjorde hela 33 mål den säsongen och 20 av dem gjordes i Premier League vilket också gjorde så att han vann Golden Boot. Detta ledde också till att han blev Chelseas första spelare sedan Kerry Dixon som nådde 30 mål i en säsong. Sex av målen gjordes i Champions League medan tre gjordes i FA Cupen och fyra i Carling Cup. 

Samma säsong vann Chelsea FA Cupen och Carling Cup.


Drogba blev genast "Ivorian Player of the Year, och därefter lyckades han även bli "African Footballer of the Year". Drogbas namn fanns också med i PFA Premer League Team of the Year samma säsong. 

Säsong 2007/08 hade José Mourinho lämnat Chelsea och Drogba var inte alls glad över detta. Han tyckte väldigt mycket om tränaren och rykten sa att Drogba tyckte att "familjekänslan" i Chelsea hade försvunnit på grund av tränarens avgång. Men det fanns inget att göra åt saken, och spelaren gick vidare. 


Samma säsong genomgick Drogba en operation på grund av en skada vilket gjorde så att han missade viktiga matcher. Han spelade även för Elfenbenskusten i Afrikanska cupen den säsongen. 

Den 30:e april 2008 lyckades Drogba göra två mål i Champions League mot Liverpool i semifinalen vilket gjorde så att Chelsea vann med 3-2 på Stamford Bridge. Efter att ha besegrat Liverpool i semifinalen för första gången lyckades de även ta sig vidare till Champions League finalen för första gången. Finalen gick inte alls bra, och Chelsea förlorade efter straffar mot Manchester United. 

Drogbas målform var dock inte lika bra som föregående säsong, eftersom han lyckades göra 15 mål i 32 matcher. Det blev åtta mål i Premier League, ett mål i Carling Cup och sex mål i Champions League.

Under Säsongen 2008/09 lyckades ivorianen inte heller göra många mål, utan det blev bara 14 stycken i 42 matcher. Det blev fem mål i PL, tre mål i FA Cupen, två mål i Carling Cup och fem i CL.

Början av säsongen gick inte bra för Drogba då han led av en knäskada vilket gjorde så att han missade matcher mellan augusti och november. Hans första mål gjordes i mitten av november, och det första Premier League målet gjordes i december. På grund av de missade matcherna blev Nicolas Anelka tränaren Scolaris favorit anfallare. 

Men Scolari blev snart sparkad och in kom istället Guus Hiddink, och Drogba började få tillbaka sin form. Chelsea som hade lyckats ta sig till semifinalen i Champions League gick dock inte vidare till finalen på grund av Tom Henning Ovrebo, och Didier Drogbas "It's a fucking disgrace" blev något att snacka om. 


Det blev ingen Champions League titel, men det blev en FA Cup vinst för Chelsea där Drogba nickade in det första och kvitteringsmålet. Chelsea vann sedan med 2-1. Säsongen 2009/10 är en säsong som varje Chelsea supporter kommer att komma ihåg på grund av Drogbas fantastiska form. Anfallaren lyckades göra hela 37 mål för Chelsea i 44 matcher. Hela 29 mål gjordes i ligan vilket också gjorde så att Drogba vann skytteligan. Han gjorde tre mål i FA Cupen och två i CL.

I en match mot Wigan lyckades Drogba göra hans 100:e mål för Chelsea. Senare i säsongen spelade Drogba för Elfenbenskusten i Afrikanska Cupen.

Den 9:e maj vann Chelsea Premier League efter att de hade besegrat Wigan med 8-0. Drogba lyckades göra hattrick i det mötet. 


Chelsea vann även FA Cupen samma säsong och Drogba var den enda som gjorde mål i finalen mot Portsmouth. Det var inte ett vanligt mål utan det var ett fantastiskt mål.


Säsongen därpå lyckades Drogba starta säsongen i en bra form, men sakta började anfallaren tappa formen. Man fick senare reda på att det var på grund av Malarian som Drogba led av. Han hade klagat på att han inte mådde bra tidigare, men man hade inte kommit fram till att det var Malarian som orsakade till sämre form. 


Den säsongen gjorde Didier 13 mål i 46 matcher. Han hittade målet elva gånger i Premier League medan han gjorde två i Champions League.

Och så har vi bara kvar säsong 2011/12, Drogbas sista säsong i Chelsea. 

Den 27:e augusti 2011 hände något väldigt otäckt då Drogba svimmade på planen efter en duell med Norwich målvakten John Ruddy. Det såg oerhört otäckt ut, men tack och lov var han tillbaka efter två matcher igen. 


Drogba lyckades göra hans 150:e Chelsea mål mot Aston Villa, och efter ett mål mot Bolton hamnade han på fjärde platsen i Chelseas "all time goalscorers". Drogba gjorde hans 100:e PL mål den 10:e mars mot Stoke och han är den första afrikanske spelaren som når det. 

I FA Cup finalen gjorde Drogba det vinnande målet mot Liverpool. Drogba blev den första spelares som har gjort mål i fyra olika finaler i FA Cupen. 


Vi alla kommer nog fortarande ihåg vad Didier Drogba gjorde i Champions League. Han blev vår hjälte och var en viktig spelare som spelade fram den första CL-titeln för Chelsea. I finalen kvitterade han med pannan och sparkade sedan in den sista straffsparken som säkrade titeln.


Didier Drogba, allt jag har att säga till dig nu är: lycka till och tack för allt du har gjort i Chelsea. Vi älskar dig oerhört mycket, och vi kommer aldrig att glömma dig! Du var, är och kommer alltid att vara min favorit spelare! / Rukksar

2 kommentarer:

  1. En riktig legend kommer alltid minnas honom det känns fett hårt att han lämnar hoppas gud att han kommer tillbaka nån vacker dag i chelsea önskar honom all lycka i framtiden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns oerhört tungt! Hoppas han kommer tillbaka någon dag, det är en dröm.

      Radera