söndag 11 mars 2012

CHELSEA 1 STOKE CITY 0

Roberto Di Matteo har nu vunnit hans första match i Premier League som Chelsea tränare efter 1-0 vinsten mot Stoke på Stamford Bridge, och målet gjordes av Didier Drogba vilket blir Drogbas 100:e Premier League mål. Man hade hoppats på att få se flera mål mot tio manna Stoke, men det blev tyvärr bara ett mål fastän Chelsea hade ett par heta chanser. Stoke som var farligast i de fasta situationerna kunde dock inte komma upp till Chelseas nivå som var det bättre laget under hela matchen. Skönt med tre viktiga poäng!

Chelsea har fortfarande mycket att jobba på, och jag kan inte vara helt nöjd med deras spel än. Jag är dock jätte glad över att det går bra för Di Matteo eftersom varje vinst är ett plus för hans självförtroende vilket är väldigt viktigt. Det finns alltså fortfarande mycket kvar, men vinsterna ger laget självförtroende och motivation vilket kommer leda till en positiv effekt i de kommande matcherna.

Startelvan överraskade många då italienaren valde att bänka Juan Mata i en 4-2-3-1 uppställning. Mata varade dock inte länge på bänken eftersom Di Matteo sedan bytte ut Meireles i första halvlek. Det är kul att italienaren försöker ge vissa spelare speltid och spara några till viktigare matcher, men i dagsläget har Chelsea inte en tillräcklig bra trupp för att kunna bänka de allra viktigaste spelarna. Juan Mata är alltså en av Chelseas vassaste spelare, och fastän Di Matteo kanske lät spanjoren sitta på bänken pga Napoli matchen, tycker jag att Premier League matcherna är lika viktiga för Chelsea just nu.

Startelvan

Både John Terry och Ashley Cole var tillbaka i deras positioner efter skada vilket betyder att David Luiz och Ryan Bertrand bänkades. Frank Lampard ersatte Juan Mata och Didier Drogba spelade istället för Fernando Torres. Även Salomon Kalou och Ramires fick lov att börja från starten.

Första halvlek

Det var Chelsea som inledde matchen och skapade den första chansen när Branislav Ivanovic nickade över målet. Efter drygt nio spelade minuter försökte Cahill med skott utanför straffområdet, men bollen räddades av Asmir Begovic. Ramires var näste man som sprang framåt och utmanade när Kalou skickade iväg en krossboll som brasilianaren riktigt inte kunde få tag på i den 15:e minuten.

Stoke kunde inte bjuda på några chanser innan den 17:e minuten när Walters som sprang förbi John Terry avlossade ett farligt skott som först täcktes av Cahill och som sedan sköts utanför stolpen.

I den 24:e minuten tog domaren Andre Marriner upp ett rött kort när Ricardo Fuller stämplade Branislav Ivanovic efter avblåsning. Fuller klev sedan av planen och gick raka vägen in till omklädningsrummet.

I den 31:a minuten försökte kapten Terry nicka in ledningen efter Lampards hörna men nuddade istället ribban. Chelsea började pressa mer och mer. Meireles försökte med skott som inte blev helt lyckad och långt efter försökte Ivanovic göra mål med pannan, men Begovic räddade. Di Matteo ändrade sedan om elvan till  4-1-4-1. Efter 37 spelade minuter gjorde Di Matteo det första Chelsea bytet och bytte in Mata istället för Meireles.

I den 40:e minuten träffade Chelsea ribban för andra gången, och den här gången var det Ivanovics nick som studsade bort från den otäcka ribban.

Andra halvlek

Di Matteo gjorde det andra bytet innan matchen startades igång igen och bytte in David Luiz mot Ivanovic.

Andra halvlek inleddes av Chelsea igen, men Stoke som började backa hem såg till att stänga igen luckorna för Chelsea. Man fick vänta tills den 60:e minuten innan Chelsea skapade en vass chans. Det var Terry som försökte med distansskott men skottet åkte precis över målet. Inte långt efter var Drogba nära på att göra 1-0 via frispark som Begovic räddade väldigt fint.

Di Matteo gjorde därmed hans tredje byte när Mikel fick kliva av och Sturridge fick kliva in i den 66:e minuten. Uppställningen ändrades om till 4-3-3.

En minut efter bytet, alltså i den 67:e minuten spräckte Chelsea äntligen nollan. Det var anfallaren Drogba som tog emot bollen i straffområdet efter en fin passning från Mata. Drogba avancerade i straffområdet och sköt in  1-0.

Chelsea började genast att försvara och försökte se till att hålla kvar ledningen. Stokes Wilkinson var däremot efter en kvittering och försökte att lobba in bollen från hela 40 meters avstånd, men Cech tog hand om situationen. Stokes Jerome var också ivrig för att att hitta målet efter att han lyckades ta sig förbi Terry, men skottet åkte förbi Cechs mål.

Med fyra minuter kvar i klockan träffade Chelsea målramen för tredje gången under matchen. Den här gånger var det Matas frispark som nuddade Begovics stolpe. Matchens sista målchans uppstod i den 90:e minuten när Sturridge hade ett skottläge utanför straffområdet, men engelsmannens skott åkte förbi målet.

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic (D Luiz h-t), Cahill, Terry (c), Cole; Meireles (Mata 37), Mikel (Sturridge 66); Ramires, Lampard, Kalou; Drogba.

Stoke(4-2-3-1): Begovic; Wilkinson, Shawcross (c), Huth, Wilson (Upson 50); Whitehead, Diao (Palacios 50); Shotton, Walters, Fuller; Jones (Jerome 59).