onsdag 28 mars 2012

BENFICA 0 CHELSEA 1

Det blev en glädjande kväll för Di Matteo och hans grabbar när domaren blåste av matchen efter 1-0 till Chelsea på Estadio de Luz mot Benfica. Det var Salomon Kalou som gjorde det enda målet i matchen efter ett perfekt framspel av Fernando Torres långt in i andra halvlek. Retur mötet väntar på Stamford Bridge nästa vecka, och Chelsea ligger bra till med ett bortamål.

Benfica som oftast brukar spela bra på hemmaplan hade sina chanser, flest via Oscar Cardoza. Det portugisiska laget har sett mycket farligare ut under säsongens Champions League men de lyckades inte lysa upp lika mycket mot Chelsea.

Chelsea är välförtjänta vinnare då de oftast såg farligare ut och hade bra kontroll över matchen fastän det var bortaplan. Det var givetvis inte samma spel som i Napoli matchen, men det var i alla fall bättre prestation än vad vi fick se mot City och Tottenham nyligen i Premier League.

Nytt i startelvan

Det mest chockerande i matchen var helt klart Di Matteos startelva mot Benfica som otroligt nog funkade helt okej. Den första och nästan största överraskningen var Ferreira som fick för första gången, i det här året, börja från startelvan igen. Vågad val måste jag säga.

Ivanovic som lider av lårskada kunde inte spela och Bosingwa började från bänken. Före detta Benfica spelaren David Luiz ersatte Cahill som satt kvar på bänken under hela mötet fastän han spelade en bra match mot Tottenham.

I mittfältet fick Mikel och Meireles en djupare roll, medan Kalou placerades längre fram tillsammans med Torres som ersatte Drogba, och ivorianen satt kvar på bänken under hela matchen. Att Kalou fick starta från startelvan var också chockerande då han inte har lyckats hålla måttet den här säsongen, men ikväll blev han i alla fall matchens hjälte.

Första halvlek

Första halvlek inleddes med en liten halvchans för Benfica i den fjärde minuten, men förutom den chansen lyckades Blues sätta press på de röda i mittfältet. I den 11:e matchminuten var Luiz nära på att näta för Chelsea men bollen åkte förbi Benficas mål.

Spanjoren Torres hade en fin chans i mitten av andra halvlek när han tog ner bollen med bröstet efter en passning av Luiz. Bollen som Torres tog ner sköts däremot mot läktaren och inte i målet.

Inte långt efter Torres chans var Cardozo nära på att näta för hemmalaget när han nickade över en krossboll. Detta var hans andra chans i matchen då han tidigare hade möjlighet till att ta ledningen via frispark som han sköt förbi Chelsea målet. Benfica började sedan att komma in i matchen mer och pressade. Cesar som skulle ha kunnat avsluta bättre sköt in hans distansskott i Cech.

Efter 38 spelade minuter fick Torres en bra chans när han avancerade i straffområdet men inte avslutade lika bra med hans vänstra fot då hans skott sköts över målet. Två minuter senare hittade Kalou mittfältaren Meireles, men portugisens skott räddades av Artur.

Andra halvlek

Tränaren med den roliga frisyren Jorge Jesus, hade haft ett rejält snack med hans grabbar och det resulterade till en hungrigare Benfica i inledningen. Halvleken inleddes med en het chans för hemmalaget när Cardozo försökte att dundra in bollen, men bollen räddades av Luiz precis vid mållinjen. Inte långt efter fick Cech rädda Cesars skott. Chelsea lyckades också fixa fram en lite mildare chans när Kalou nickade över Torres inlägg.

Men Benfica pressade på samtidigt som de också blev blåsta på straff som de egentligen borde fått. Det var Terrys arm som nuddade bollen i straffområdet men domarteamet ignorerade och fortsatte spelet.

Strax efter sprang Mata fram till bollen och tog sig förbi Artur. Mata hade däremot en alltför svår vinkel som gjorde så att spanjoren träffade stolpen. I den 66:e minuten lyckades Cardozo återigen skapa fram en målchans men Cech hade koll på läget och räddade situationen.

I den 67:e minuten gjordes det första Chelsea bytet när Lampard byttes in istället för Meireles. Strax efter bytet såg kapten Terry till att rädda Blues när han precis hann att ändrad bollens riktning med tån efter en mycket farlig krossboll som var på väg att åka in i målet.

I den 74:e matchminuten gjordes äntligen Chelseas målet. Det började med att Ramires spelade fram bollen till Torres från planhalvan, och Torres som stod vid kanten sprang fram och hittade en omarkerad Kalou. Kalou gjorde inga misstag och sparkade in 1-0.

Ferreira som skadade sig under matchen fick gå och sätta sig ned i den 76:e minuten, och istället klev Bosingwa in på planen. Det tredje och sista Chelsea bytet gjordes i den 82:a minuten när Sturridge ersatte Kalou.

Sturridge som precis klev in på planen lyckades skapa fram en målchans när han hittade rätt på Mata, men Mata chippade över. Innan Matas chans hade även Benficas Nolito en chans som sköts över målet.

Matchens avslutades efter fem tilläggsminuter.

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ferreira (Bosingwa 79), David Luiz, Terry (c), Cole; Meireles (Lampard 67), Mikel; Ramires, Mata, Kalou (Sturridge 82); Torres.

Benfica (4-1-3-2): Artur; Pereira, Luisão (c), Jardel, Emerson; Garcia (Nolito 81); Gaitán, Witsel, Bruno César (Rodrigo 68); Aimar (Matić 68), Cardozo.