onsdag 4 januari 2012

Tack för allt Nicolas Anelka


Avram Grant hade inte så många val, Didier Drogba och Salomon Kalou var tvungna att spela för Elfenbenskusten och Andriy Shevchenko var skadad. Anfallet saknade spelare då även Claudio Pizzaro inte presterade perfekt. Grant behövde en ny anfallare.

"Chelsea är det laget jag verkligen vill spela för och jag hoppas att detta blir den sista klubben jag spelar för."- sa Nicolas Anelka år 2008.

Den 11:e januari 2008 var det officiellt att den före detta Bolton spelaren var klar för det kungsblåa laget Chelsea. Nicolas Anelka hette han, var 28 år gammal och fransman. Fransmannen kostade 15 miljoner pund för Blues efter att Bolton förkastade Chelseas 12 miljoner pund, och den 12:e januari gjorde Anelka sin första debut i den blåa tröjan mot Tottenham.


"Det är ingen hemlighet att jag letade efter en ny anfallare, och Anelka har fart, han är en bra avslutare och gör många mål."-sa Avram Grant.

"Jag ser verkligen fram emot att få jobba med Avram (Grant) och Chelseas spelstil passar mig jätte bra."-sa Chelseas nya spelare Anelka och den första spelaren som signerade för Chelsea år 2008.

Avram Grants nysignerade anfallare fick vänta två veckor tills hans första Chelsea mål. Målet gjordes under FA-cupen då Chelsea mötte Wigan. Det blev inga liga mål för Chelseas nummer 39 under januari månad, men i februari fick han äntligen näta i Premier League för första gången som Chelsea spelare då de mötte Portsmouth. Det blev dock inga fler mål för Anelka den första säsongen.

Anelka var väldigt nära på att vinna Champions League med Chelsea redan under hans första säsong. Chelsea mötte Manchester United i Moskva, och det var final matchen. Efter ett oavgjort resultat var det dags för straffsparkar. Nicolas Anelka klev fram till bollen, tog sats, och bollen räddades av Van de Sar. Chelseas kapten var den andra spelaren som missade då han halkade ner på gräset innan Anelkas miss.


Men säsongen därpå, alltså 2008/2009 hade Anelka fortfarande mycket kvar att visa. Under den nya säsongen lyckades fransmannen lysa upp på riktigt och gjorde hela 25 mål för Chelsea. Anelka gjorde 19 av de 25 målen i Premier League och för hans fantastiska målinsats tilldelades han även Golden Boot priset.


Anelka fick en mycket viktig roll i Chelseas trupp i början av säsongen 08/09 då Chelsea saknade anfallaren Didier Drogba på grund av skada, men fastän Drogba sedan blev frisk och kom tillbaka hade Anelka fortfarande kvar hans viktiga roll i truppen. Fransmannen hade lyckats vinna supportrarnas och tränarens hjärta.

År 2009 genomgick Chelsea ett tränarbyte då ägaren Roman Abramovich bestämde sig för att sparka Luis Felipe Scolari och vi fick därmed välkomna holländaren Guus Hiddink, och det var även då som Anelka började spela som en winger alltmer. Att Anelka fick vänja sig med kantspel påverkade honom inte ett enda dugg då han fortfarande blev rankad som en av de bästa målskyttarna för säsongen. Återigen vann Nicolas Goolden Boot med hans 19 mål.


Säsongen 2009/2010 fortsatte Anelka att göra sitt jobb och nu tränades han av italienaren Carlo Ancelotti som oftast använde sig av en 4-3-3 uppställning vilket gjorde så att Anelka oftast hamnade på den högra kanten.  Anelka var fantastisk i både Premier League och Champions League, och han låg även bakom Chelseas vinst mot Porto på Estadio Dragao med 1-0 vilket var den andra engelska vinsten någonsin på Portos hemmaplan, lite kul fakta!

Under samma säsong genomgick Anelka en skada, men var sedan tillbaka i januari. Skadan hade inte påverkat Nicolas talang, utan han klev in på planen och sparkade in två mål i Chelseas vinst mot Sunderland med 7-2. Nicolas fortsatte sedan att göra mål efter mål i olika matcher samtidig som han också ignorerade ryktena om att han kanske var på väg att lämna Chelsea, för det var han inte.


Säsongens sista Premier League match spelades mot Wigan då Anelka gjorde två mål i Chelseas 8-0 vinst. Efter matchen hade Chelsea vunnit den tredje Premier League titeln vilket också var den första efter fyra år. Fransmannen gjorde 15 mål för Chelsea den säsongen och i juni 2010 signerade han ett nytt kontrakt som sträckte sig till 2012.


Säsongen därpå, alltså 2010/2011 inledde Nicolas säsongen med en bra form. Han gjorde mål och presterade, men det var efter januari som Anelka började få mindre speltid efter Fernando Torres ankomst till Chelsea. Nicolas fick oftast börja från bänken, men han lyckades ändå göra flest mål för Chelsea samma säsong med 16 stycken efter 45 spelade matcher.


Den här säsongen har Anelka också varit bänkad ganska ofta och har bara gjort ett mål i 14 spelade matcher. Hans enda mål för säsongen gjordes i augusti mot West Brom i Chelseas 2-1 vinst.

Efter alla dessa fina år med Chelsea har Anelka vunnit Premier League en gång och FA Cupen två gånger. Han har totalt spelat i 184 matcher, börjat från starten 145 gånger och gjort 59 mål.


Den 32-åriga Nicolas Anelka har nu signerat ett två års kontrakt med det kinesiska laget Shanghai Shenhua. Jag önskar honom all lycka och tackar för allt han har gjort i Chelsea FC.


/ Rukksar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar