onsdag 7 december 2011

CHELSEA 3 VALENCIA 0

Det var inte säkert att Villas-Boas skulle lyckas leda truppen vidare till nästa omgång, det var inte säkert att Chelsea skulle kunna hålla kvar nollan och det var inte säkert att Chelsea skulle vinna matchen. Ingenting var säkert förutom en sak, och det var att Chelsea inte skulle sluta kämpa tills slutsignalen. Den oerhört stora viljan som fanns hos både tränaren och spelarna ledde till att Chelsea tillslut vann hela grupp E. Vi tog den prestigefulla första platsen, den platsen som var så långt bort från oss ett tag, men ändå nära på ett sätt. Den platsen krävde det som Chelsea visade idag. Vi förtjänar den mycket väl, och vi ska vara mycket stolta över det, för vi har en tränare som kämpar och gör ett mycket taktiskt jobb fastän det skrivs otäcka rubriker om honom.

Ikväll bjöds det på en topp Chelsea, och Valencia fick känna av hur det är att möta en riktig bra Chelsea på hemmaplan bland fantastiska Chelsea supportrar. Ja, idag var Chelsea i toppform, och varje område fungerade precis så som man förväntar sig i ett topplag. Vi hade vår fantastiska målvakt Petr Cech som såg till att göra super räddningar samtidigt som backlinjen inte öppnade upp några luckor, medan mittfältet vann bollar samtidigt som de även hjälpte till i anfallet, och därefter hade vi även ett fantastiskt anfall som leddes fram av en oerhört stark Didier Drogba som gjorde matchens första mål.

Det är just försvaret som har varit ett stort problem för Chelsea i de senaste matcherna, men ikväll var det inga större problem. Villas-Boas har tagit hand om problemet och sett till att försvaret har den koncentrationen som behövs för att det ska fungera, samtidigt som försvararna också har förstått att det är försvarsspelet de ska tänka på och inget annat.

Vi kan ta David Luiz som ett exempel. Brasilianaren har haft det väldigt svårt för att verkligen vara på plats när det behövs då han är ganska så offensiv, men idag skötte han jobbet galant. Dessutom gjorde han inga onödiga tacklingar, och för att ändra på sådana saker så behövs det initiativ och vilja från både tränaren och spelaren. Villas-Boas har gjort ett mycket bra arbete tillsammans med försvararna vilket gjorde så att Chelseas backlinje helt plötsligt faktiskt blev helt fantastisk. Den fantastiska backlinjen såg till att Valencia inte hade några större chanser och förlorade närkamperna.

Samarbete är en viktig punkt inom fotbollen, och om samarbete inte fungerar i ett lag leder det till att spelarna spelar för sig själva. Om laget verkligen förväntar sig framgång så behövs det samarbete, och ikväll var det inte brist på samarbete i Chelsea någonstans.

I den första halvleken hade Chelsea full kontroll fastän Valencia till exempel träffade stolpen en gång. Ju mer klockan tickade desto mer tog Chelsea över matchen, och det tog inte alls lång tid innan Chelsea tog ledningen. Det var i den andra matchminuten som hela Stamford Bridge väcktes till liv efter att Didier Drogba tog emot en fin passning av Juan Mata och sparkade in bollen till höger om målvakten utan några som helst problem.

Efter drygt 19 minuter var det dags igen, och den här gånger var det den oerhört snabba och starka Ramires som sparkade in 2-0 ledningen. Förspelet började från Didier Drogba som såg till att sparka bollen vidare till Ramires från mittfältet, och Ramires använde all sin stryka för att vinna löpduellen med Victor Ruiz då han tillslut rundade försvararen och gjorde målet.

I andra halvlek var det kontring som gällde för Chelsea, samtidigt som Valencia hela tiden försökte att spräcka nollan. Det var mycket försvar för Chelseas del vilket ibland faktiskt kan leda till att man släpper in ett mål då man helt enkelt slutar anfalla, och att ett mål från Valencia inte skulle komma var inte omöjligt. Men efter ett tag var Chelseas anfall igång igen, och det var Chelsea som gjorde matchens sista mål. I den 75:e minuten stöter Drogba in Chelseas tredje mål efter en underbar passning av vår nummer tio, Juan Mata.

Chelseas första byte gjordes i den 64:e minuten då Villas-Boas bytte ut Ramires och bytte in Mikel. Efter 12 minuter fick sedan matchens lirare Drogba lämna planen för Fernando Torres. Det sista bytet gjordes i den 82:a minuten då Juan Mata klev av från planen för Florent Malouda.

Chelsea (4-3-3): Cech; Ivanovic, David Luiz, Terry (c), Cole; Ramires (Mikel 64), Romeu, Meireles; Sturridge, Drogba (Torres 76), Mata (Malouda 82).

Valencia (4-4-1-1):Diego Alves; Barragan, Rami, Victor Ruiz, Jordi Alba (Aduriz 54); Feghouli (Pablo Hernandez 64), Costa (Parejo 75), ALbelda, Mathieu; Jonas; Soldado.

Redan från början var Chelseas plan att avsluta på första plats och vinna grupp E, och nu när detta är avklarat är Villas-Boas precis lika glad som oss om inte gladare. Bossen är också väldigt stolt över spelarna som har gjort detta möjligt, och Villas-Boas kunde inte göra mycket mer än att hylla hans spelare efter vinsten:

"Att avsluta på första plats är fantastiskt och ingen skulle slå vad om att vi skulle göra det."- sa den stolta Villas-Boas efter 3-0 vinsten på Stamford Bridge.

"Det var mycket glädjande för laget som var så fantastisk. Det blev en vinst genom laganda, solidaritet, ansvar, karaktsärsstyrka, förmåga att ta kritik och motståndskraft. Detta är stor seger för Chelsea spelarna."

"Spelarna förtjänar respekt som de inte får och vi har ständigt jagats av olika typer av människor och olika typer av tryck. Vi kanske gav alla ett slag i ansiktet idag."

Villas-Boas passade på att förklara hur han försökte organisera Chelseas backlinje mot Valencia:

"Vi gjorde förändringar på det sättet vi spelade. Vi försökte göra det mot Newcastle häromdagen, Vi höll vår backlinje lite längre ner på planen - ett medium/låg kompakt block med inte mycket utrymme mellan raderna. Det fungerade ganska bra."

"Det var annorlunda i Valencia när vi spelade högre upp, deras målvakt var avgörandet för resultatet och ingen hyllade vår spelstil. Idag stängde vi igen våra linjer, men det betyder inte att vi kommer göra samma sak i framtiden."

Det lär stå många rubriker om Frank Lampard som satt bänkad under hela matchen, men Villas-Boas menar att det bara var ett val och inget annat. De tre mittfältarna som valdes mot Valencia blev valda för deras förmåga, och bossen menar inte att Frank inte har den förmågan, utan att det bara var ett vanligt val.

"Han är fantastisk på det sättet han har tagit dessa svåra beslut och Frank kommer fortsätta att hota för startelvan. Han är en av de bästa spelarna i världen och på måndag kommer han nog komma tillbaka."

Villas-Boas kommenterade även matchens lirare efter vinsten:

"Didier har under den senaste tiden hittat målet och är en anfallare som alltid hjälper till. Didier vinner hans förtroende när han gör mål."