onsdag 9 november 2011

Emenalo pratar om de utlånade spelarna. Drogba nominerad bland alla andra 10 afrikanska spelare


Inom fotbollen är det väldigt vanligt att man lånar ut olika spelare till olika lag. Att låna ut en spelare betyder inte att man gör sig av med spelaren, och det betyder heller inte att man ser spelaren som en extra börda. Att långa ut en spelare betyder att man ser något speciellt inom den spelaren, och att man vill få fram den talangen ännu mer genom att låta denne få mer speltid än vad han kanske får. Det hela handlar om att försöka utveckla en spelare och att försöka ge honom en chans till A-laget, där varje vill spela. Michael Emenalo har tagit initiativet för att sätta sig ner och berätta om vad det hela handlar om.

"Man vill låna ut spelare för att de ska få erfarenhet och se vart de är i deras utveckling. Om de är i en nära distans från A-laget så vill vi att de ska gå till Premier League och se hur nära de är, hur deras mentalitet har utvecklats och hur taktiskt medvetna de är." - sa Emenalo.

Sedan fortsatte han: "Det finns en möjlighet till att man tröttnar av att spela för reserv laget och att bli utlånad ger dem möjligheten till att gå och få erfarneheter av den professionella tävlingen framför större publik."

"Det som händer nu är att vi hittar oss själva i en situation där reserv laget befinner sig på en förvirrad plattform, spelarna vet inte hur de borde fullfölja deras ambitioner, så de kan tänka sig att lånas ut så tidigt som möjligt, men ibland är de inte redo."- förklarade nigerianen.

Emenalo förklarar att Chelsea har tagit upp det här ämnet och har diskuterat detta samtidigt som de har försökt att jobba med det ännu mer. Nu ska de se till så att reservligan blir lite mer konkurrenskraftig vilket kommer leda till en intressantare tävling för spelarna.

Just nu har Chelsea lånat ut 10 spelare, där nio av de 10 är ungdomar, och målet för dessa spelare är att få en ordinarie plats på Stamford Bridge. Emenalo berättar att lånesystemet har ändrats lite i Chelsea än hur det såg ut förut. Förut kunde Chelsea låna ut en spelare om det kom ett lag och frågade om spelaren, det räckte alltså bara med ett intresse. Men nu brukar Blues oftast se till att ställa frågor till det intresserade laget och även fråga om vad de vet om spelaren de är intresserade av. Känner Chelsea att laget som är intresserade inte visar tillräckligt med kunskap om det hela kan det leda till att Chelsea inte lånar ut spelaren.

"Det misstaget vi brukade göra förut var att vi accepterade utan att veta vad klubben som var intresserad ville. Nu vill jag att de kommer till oss med en tydlig strategi för hur de vill använda och utveckla vår spelare."- förklarar Michael Emenalo.

Vi kan klart och tydligt se att Chelsea har förbättrats i det området då man till exempel kan titta på målvakten Thibaut Courtois.


"Thibaut Courtois är en fenomenal ung talang som spelar i en av Spaniens topp klubbar, Atletico Madrid."

"Vi signerade Ulises Davila från Mexiko i somras. Han är ung och inte fysiskt mogen, efter att ha kommit från den mexikanska ligan som inte liknar den engelska ligan. Så tanken med detta är att han kan gå till Holland med Vitesse Arnhem där tempot inte är så fenetiskt och där han kan anpassa sig till Europa, därefter ska vi se vart vi hamnar."


Men det räcker inte med att bara låna ut spelaren och sedan inte hålla någon koll på spelaren. För att kunna hålla koll på till exempel Courtois brukar Christophe Lollichon titta på hans matcher i Atletico Madrid och analysera dessa matcher i video samtidigt som han också pratar med spelaren och rapporterar allt till Emenalo. Chelsea får även in rapporter från lagen, och en annan strategi är att fråga scouterna som finns i närheten då de kan gå och titta på matcherna och rapportera om hur det går.

En annan spelare som är utlånad till Vitesse är Tomas Kalas, och Emenalo förklarar att han gör ett mycket bra jobb därborta. Gael Kakuta som befinner sig i Bolton har lite problem med att bryta sig in i laget, men har varit väldigt bra när han har fått spela, och än så länge har Kakuta fått spela fyra gånger för Bolton. Gael Kakuta har däremot lyckats göra mål i Carling Cup mot Aston Villa borta.

Patrick van Aanholt hade en bra tid i Wigan när han nyligen började spela för dem, men har dock förlorat sin plats efter att laget hade en dålig period.

Davila har bara fått spela två gånger än så länge, medan målvakten Matej Delac fortfarande väntar på hans debut för Dynamo Ceske Budejovice. Däremot har det gått betydligt bättre för holländaren Jeffrey Bruma då han har spelat sju gånger för Hamburg.

För målvakten Sam Walker har det också gått bra i League Two där han spelar för Northampton. Walker har redan fått spela 20 gånger.

Conor Clifford kommer att joina League Ones, Yeovil Town efter hans landslagsuppehåll med Irland, medan Yossi Benayoun har spelat sju gånger för Arsenal.

                                                                 ***


Didier Drogba har blivit nominerad till African Footballer of the Year Award bland alla andra tio spelare som också har blivit nominerade. Drogba har sammanlagt vunnit det här priset två gånger, år 2006 och 2009. Anfallaren har kommit tvåa två gånger, 2004 och 2005, medan han har hamnat på tredje plats år 2003 och 2010.

Vinnaren ska röstas fram av 54 coacher från olika länder, och vinnaren kommer att utses den 22:a december i Ghanas huvudstad Accra.

De tio nominerade spelarna är:

Adel Taarabt (Marocko och Queens Park Rangers)
Andre Ayew (Ghana och Marseille)
Asamoah Gyan (Ghana och Al-Ain)
Didier Drogba (Elfenbenskusten och Chelsea)
Kevin-Prince Boateng (Ghana och AC Milan)
Moussa Sow (Senegal och Lille)
Samuel Eto'o (Kamerun och Anzhi)
Seydou Keita (Mali och Barcelona)
Gervinho (Elfenbenskusten och Arsenal)
Yaya Toure (Elfenbenskusten och Manchester City)

/ Rukksar

2 kommentarer:

  1. - Gervinho Manchester City?! Haha han spelar ju i Arsenal.. Aja hoppas Drogba vinner! Kram!

    SvaraRadera
  2. Det e sant! Hahahah kopierade från chelseas hemsdia , de lär ha varit trötta när de skrev det , och jag var nog lika trött som inte märkte felet! Kraaam!!

    SvaraRadera