måndag 3 oktober 2011

Chelsea tar ett steg för en ny arena


Det pratas om att Chelsea FC vill köpa tillbaka Stamford Bridge som just nu ägs The Bridge av Chelsea Pitch Owners plc (CPO). CPO som bildades av klubbens egna supportrar år 1993 har sedan 1997 ägt besittningsrätten till Stamford Bridge efter att Marler Estates plc (företag) som ägde SW6 innan CPO hotade om att sälja marken till olika fastighetsentreprenörer. År 1997 ska Chelsea ha beviljat ett lån på 10 miljoner pund till Chelsea Pitch Owner, och detta gjorde så att CPO kunde köpa SW6 från företaget. CPO äger inte bara Stamford Bridge men också namnet på fotbollslaget, det vill säga Chelsea Football Club Ltd, som innan det kallades för Chelsea Village Plc.

CPO har alltså inte varit någon skada för Chelsea, utan bara hjälpt till laget till att inte förlora Stamford Bridge, men det som Chelsea inte kan göra är att sälja marken eftersom CPO äger marken. Nu har klubben dock velat lösa ut CPO, och ett beslut kommer fattas efter aktieägarnas omröstning i oktober. Efter att CPO köpte SW6 började man alltså att släppa ut aktier, och om dessa aktieägare röstar Ja kommer de belönas med sitt namn på en Walk of Honour i den "nya" arenan och även få säsongsbiljetter för de matcher som ska spelar på den nya arenan.

Om Chelsea nu lyckas lösa ut CPO kommer klubben inte kunna flytta till en ny arena som ligger längre bort än 4,8 km från Stamford Bridge innan år 2020 eftersom avtalet detta ingår i avtalet. Andra regler inom avtalet är att arenan måste innehålla 55 000 sittplatser och minst tio procent av de platserna måste reserveras för supportrar som är yngre än 21 år och för familjer. Man kan inte bygga om Stamford Bridge eftersom det inte finns tillräckligt med plats för det.


Nu kan man genast undra varför klubben hoppas på att aktieägarna röstar Ja, och den största anledningen är för att man helt enkelt vill byta arena för vissa skäl. Chelsea är som vi alla vet ett storlag, och de flesta storlagen i Europa har fler än 41,837 sittplatser. För att få fler sittplatser för ett lag som har så många supportrar runt om i världen, och för att klubben ska få in de intäkter som de förlorar på grund av arenas storlek måste det byggas en arena som är större, och dessa intäkter behövs för att kunna uppfylla de krav som UEFA:s financial fair play har.Som vi ser så är detta ett mycket viktigt ämne och ett storlag måste ha en större arena för att kunna fortsätta att utvecklas, hålla kvar toppformen och ha den positionen man har inom europeisk fotboll. Ett brev till CPO har redan skickats från Bruce Buck.

Jag tycker dock att det är många regler som Chelsea måste följa tills 2020 även om CPO går med på det här, och att det har uppstått några större problem under alla dessa år med CPO kan jag inte påstå. Just därför tycker jag att man borde kunna vänta tills 2020 och sedan göra ett beslut.

/ Rukksar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar