onsdag 25 maj 2011

Make Peace Happen, by Michael Essien


Michael Essien är, som vi redan vet en mycket omtänksam person som alltid vill förbättra världen på alla sätt genom hans Michael Essien Foundation. Den omtänksamma Essien organiserade en mycket speciell dag igår i Accra, huvudstaden i Ghana när han såg till att organisera en Peace/fredlig match i Ghana. Essien har rollen som ambassadör i African Union, och genom African Union lyckades de skapa en Make Peace Happen kampanj. Anledning till varför denna kampanj skapades är för att man ska lyckas skapa en gemensamhet hos folket i Afrika och föra samman allihop under en dag, samt bevisa att alla kan vara tillsammans och ha det bra. Matchen spelades mellan African 11 och World 11.

Essien såg till att ta med sig flera lag kamrater och Ashley Cole fick rollen som kapten i laget World 11. Laget bestod även av Didier Drogba, Florent Malouda, och Salomon Kalou. Det var givetvis inte bara spelare från Chelsea som åkte dit för att stödja Essien, utan man kunde även hitta Nigel De Jong, Emmanuel Adebayor, John Pantsil, Fredrik Ljungberg, Samuel Inkoom, Asamoah Gyan, Aiyegbeni Yakubu, Richard Kingson Marcel Desailly som tränade World 11 och George Weah som tränade African 11.


"Jag vill tacka Michael som har låtit mig få delta i en sådan prestige full dag." - sa föredetta Chelsea spelaren Weah, som är den enda afrikanska spelaren som har tagit emot titeln, World fotballer of the year.

Dagen innehöll mycket musik, glädje och människor som såg till att heja på rejält. Varje spelare hade sitt tal och kände av den varma mottagningen när de anlände till Accra av den underbara befolkningen.

Kommentarer innan matchen:

" Tack för att jag fick komma hit, Michael. Detta är något jätte viktigt för Afrika, för världen och för freden. Vi alla ville komma hit när han frågade om vi ville åka med." - Drogba

" Det är en ära att få vara här och stödja Michael. Jag hoppas att det blir en bra match. Ghana är som mitt andra hem, och vi hade en väldigt fin mottagning när vi kom hit. Vi kommer att ha roligt!"- Kalou

" Vi hoppas på att dagens match ska bevisa att alla kan vara tillsammans. Alla är så vänliga och glada här, och det är det vi vill se. Det är därför vi är här idag, alla kommer ha det roligt och ha ett glatt leende."-Cole


Svensken Fredrik Ljungberg berättade att han är god vän till Essien, och det var förra åter som Ljungberg åkte till Syd Afrika och såg hur en stor del av befolkningen hade det svårt. Detta påverkade Fredrik oerhört mycket, och när Essien frågade om han ville följa med fick Essien ett direkt Ja från Ljungberg. De Jong förklarade glatt att han känner att passionen är underbar i Ghana. Han är medveten om att det inte går att skapa fred med en match, men han tycker att detta är ett steg framåt för många människor i Afrika. Även Adebayor tycker som De Jong, och känner att det är dags att hjälpa Afrika som har varit med om så mycket genom historien.

Matchen som spelades mellan African 11 och World 11 slutade med 4-2 till World 11. Det var Drogba, Malouda och Cole som gjorde trea av de fyra målen för World 11, men detta var inte höjdpunkten, utan höjdpunkten var att det blev en mycket lyckad dag. Matchen bestod av en underbar atmosfär med musik, sång och vuvuzelas på Ohene Djan Stadium med 40.000 åskådare, och flera miljoner satt och tittade på matchen på TV:n. Dagen avslutades med artister från Ghana, och även en dans show av Asamoah Gyan.


/ Rukksar

2 kommentarer: