tisdag 24 maj 2011

Ancelottis tid i Chelsea


AC Milan hade spelat klart deras sista omgång i Serie A, och det var klart att Ancelottis tid i Milan hade nått slutet. Efter nio år i Milan var det dags att lämna Italien och ge sig ut i världen för att flytta till ett nytt land och träna ett nytt lag. Två dagar efter att italienaren hade lämnat Milan var Chelsea nu villiga om att låta Ancelotti ta över tränarjobbet inför säsongen 2009/10, efter att Hiddink hade gjort sitt för Chelsea. Ancelotti signerade sitt tre åriga kontrakt, och var sedan Chelseas nya italienska coach.

Alla såg framemot att få se den nya italienaren leda truppen i säsongens första match mot Manchester United i Community Shield. Det blev en mycket jämn match, och det verkade som att det var klart, att Chelsea skulle vinna årets Community Shield, men precis innan slutsignalen satte Rooney in 2-2 målet för United. En match med mål från Carvalho, Lampard, Nani och Rooney slutade inte där, utan avgjordes med straffsparkar. Italienaren hade en ljus dag att se framemot när han tillslut vann hans första titel med Chelsea efter straffsparkarna. 


Som kommentatorn säger i videon, that's a wonderful start for Ancelotti, så fortsatte hans underbara start i även i Premier League. Det var efter åtta spelade matcher som Chelsea förlorade en match för första gången den säsongen, och detta var borta mot Wigan med 3-1. Efter vinsten mot Liverpool som Chelsea mötte efter Wigan förlusten, åkte Ancelotti på ännu än förlust, men den här gången mot Aston Villa då Chelsea hade sammanlagt 21 poäng i ligan. Att en liten orokänsla väcktes hos fansen är inte omöjligt, men den oron varade inte länge då Chelsea återigen vann åtta matcher och spelade en oavgjort. 

Efter nio matcher utan förlust åkte Italienaren ut ur Carling cupen när hans sida mötte Blackburn, efter straffsparkar. 


Efter förlusten mot Blacburn hade Chelsea sin lilla svacka under december månad då Chelsea bara vann två matcher, hade två förluster och spelade fyra oavgjorda. Italienaren hade fått nog, han ville inte ha Chelsea så här, utan han ville se en Chelsea som inte går att stoppa, och med den viljan vann han sedan alla matcher månaden därefter.

Ligan gick galant, men inte Champions League. Ancelotti skulle nu möta Mourinhos Inter Milan i åttondelsfinal. Chelsea förlorade i första omgången borta mot Inter med 2-1, och det blev även en förlust hemma i London när Inter vann med 1-0. Nu var det säkert att det inte skulle bli en trippel säsong. 


Ancelotti hade fortfarande två titlar som han kunde sträva efter, och det var FA cupen och Premier League titeln. Efter att Chelsea besegrade Aston Villa den 10:e april i FA cupen var det klart att Ancelottis lag hade gått vidare till finalen.

Innan finalen spelades så hade Chelsea fortfarande fem liga matcher kvar, och laget förlorade bara en match bland alla fem matcher. Sista Liga matchen spelades mot Wigan, och om Chelsea skulle ha förlorat den matchen hade United vunnit ligan om Fergusons sida vann deras sista match. United vann deras match, men det gjorde även Chelsea när The Blues krossade Wigan med 8-0. Sex dagar efter var det dags för mötet mot Portsmouth i FA cupen, och även den vann Chelsea med 1-0. Nu hade Ancelotti vunnit dubbeln, och detta var även Chelseas första dubbel i historien. 


Det var ingen snack om saken, Ancelotti var tillbaka nästa säsong. Säsongen började fint då första matchen spelades mot West Bromwich. Chelsea vann den matchen med 6-0 och att Chelsea sedan skulle vinna nästa match med 6-0 igen var ingen beredd på. Sex raka vinster gjorde så att många började tro att Ancelotti skulle vinna ligan återigen, men efter den långa svackan förstördes allt. FA Cupen gick inte som säsongen innan, utan den här gången fick Ancelotti nöja sig med fjärde omgången. Chelsea åkte ut mot Everton i straffsparkar på hemmaplan. 


Nu när Chelsea även hade åkt ut ur FA Cupen bestämde sig laget för att fixa till truppen, och köpte in Fernando Torres för 50 miljoner pund och David Luiz för 22 miljoner pund.

FA Cupen var borta, men Chelsea hade en annan tävling att se framemot, och det var Champions League. Ancelottis Chelsea skulle möta Fergusons Manchester United i kvartsfinalen. Ancelottis kunde dock inte besegra Ferguson, och därmed åkte Chelsea även ut ur den tävlingen. 


Ancelotti hade däremot en stor chans till att vinna ligan igen, men efter att han inte lyckades besegra United den 8:e maj var därmed titeln om ligan också för långt borta. Men att ta upp Chelsea från femte plats till andra plats och utmana United är starkt gjort av Carlo, och detta bör han få stora applåder för.

Ancelottis sista match som Chelsea manger var mot Everton den 22:a maj som han förlorade med 1-0, och det var samma dag han lämnade klubben. Sammanlagt har italienaren hanterat 109 matcher och haft, 67 vinster, 22 förluster, och 20 oavgjorda. 

/ Rukksar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar