söndag 15 maj 2011

CHELSEA 2 NEWCASTLE UNITED 2

Precis som Chelsea, spelade United också oavgjort igår. Däremot räckte det bara med en poäng för United, och de säkrade titeln. Efter Uniteds säkra första plats ville Chelsea ändå vinna matchen mot Newcastle idag. Att hålla kvar en andra plats lika säkert som United håller kvar första platsen var målet. Målet fullbordades dock inte efter att Chelsea bara fick en poäng efter den sena Newcastle kvittreringen, då man egentligen hade satsat på tre poäng, men ändå kan Chelsea pusta ut efter Arsenals resultat.

Idag var det Chelseas sista match på hemma plan för säsongen. Innan sista matchen på Stamford Bridge sa Branislav Ivanovic att han ville se till att göra fansen glada, och serben såg till att hålla hans ord efter att han tidigt under matchen gav Chelsea ledningen. Efter det andra målet trodde nästan alla att matchen var avgjord och att Chelsea hade säkrat tre poäng när Alex sprang av glädje. Men att en sen kvittering skulle komma var ingen beredd på, och denna sena kvtittering påminde mig om matchen mot Aston Villa när Terry blev överraskande glad efter att han gjorde 3-2 målet, men att Ciaran Clark sedan skulle utjämna resultatet hade ingen aning om. Det gäller alltid att koncentrera sig mer under sådana situationer än att tänka att man leder med ett mål. Allt som allt körde Chelsea en hyfsad bra match, men det var i andra halvlek som Chelsea kunde lysa upp rejält.

Ancelotti hade full tro på Torres idag då han fick spela en hel match i den nya designade blåa tröjan, men mål kunde han inte leverera. Däremot hjälpte han till Ivanovic med första målet, vilket han bör få beröm för. Men om jag ska vara riktig petig så tror jag att Drogba skulle passat bättre än Torres idag. Vi såg precis som vanligt, att när Drogba kom in i matchen höjdes matchens tempo direkt. Torres har saknat det speciella tempot som kan göra så att hela laget kommer igång, och det beror helt klart på hans självförtroende. Drogba känner sig mycket säkrare på plan och vet precis vad han ska göra för att skapa chanser, medan Torres är en spelare som har väldigt svårt för att tro på sig själv och vet inte vad han ska göra när han väl får bollen. Detta gör så att spanjoren inte hinner tänka klart innan motståndaren tar ifrån bollen och då sabbas ännu en chans.

Chelseas viktigaste uppgift inför nästa säsong är att se till att få igång Torres rejält. Här behövs det psykologiskt hjälp, nu menar jag givetvis inte att han ska gå och hälsa på en psykolog utan att tränaren måste utföra det jobbet. Tränaren måste ha seriösa samtal med anfallaren, han måste få Torres att förstå att han kan om han bara vågar. Nu har han en hel sommar på sig för att återhämta sig, och jag kan förstå att det är en svår uppgift att göra det inom bara en halv säsong, men nu är det dags att ta taget. Tränaren måste se till att skapa en speciell relation med Torres, för då tror jag faktiskt att saker och ting kommer gå bättre.

Men det är så klart inte bara Torres som behöver få upp självförtroendet i Chelsea. Det är en stor del av  mittfältet också. Essien och Lampard har till exempel på grund av skadan, varit väldigt svaga i år, så det gäller även där att man får upp gnistan och att fina bollar levereras därifrån till anfallarna.

Dagens startelva hade några förändringar när Ancelotti bestämde sig för en 4-3-2-1 uppställning. Yossi Benayoun startade matchen för första gången efter september samtidigt som Josh McEachran spelade sin första liga match från start när Mikel fick sitta på bänken. Nicolas Anelka fick vi också se från början och  under hela matchen då han var stöd till Torres med Benayoun. Ramires platsade också i dagens elva när Essien fick titta på från bänken. Ancelotti valde också att bänka David Luiz när han lät Alex ta över istället.

Det tog bara två minuter innan supportraran på The Bridge fick börja fira efter Ivanovics tidiga mål när Torres skarvade bollen till Ivanovic genom Lampards hörna. 1-0 till Chelsea. Chelsea fortsatte att anfalla, men ändå var det Newcastle som såg till att göra det andra målet i matchen efter 10 minuter. Målet gjordes när Lovenkrands tog frisparken och sköt den från 25 meters avstånd, bollen gick däremot in i mål efter att ha nuddat Newcastles Gutierrez. 1-1 till Newcastle. Mer hände inte under andra halvlek förutom lite små chanser från båda lagen.

I andra halvlek såg Chelsea till att pressa mer och lyckades även skapa fler chanser. Efter 64 spelare minuter bestämde Ancelotti sig för att göra ett trippelbyte när han bytte in Malouda, Essien, Drogba och bytte ut Benayoun, Ramires samt McEachran. Efter trippelbytet blev Chelsea mer offensiva och anfallet flyttades upp. Detta resulterade en 2-1 ledning till Chelsea efter Alex nickade in ledningen i den 82:a minuten efter Lampards frispark. 2-1 till Chelsea. tillägsminuterna las till och Newcastle såg till att kvittera i den 92:a minuten efter att Taylor nickade in bollen via hörna. 2-2 till Newcastle.

Chelsea (4-3-2-1): Cech, Ivanovic, Alex, Terry (c), Cole; Ramires (Malouda 64), McEachran (Essien 64), Lampard; Benayoun (Drogba 64), Anelka; Torres.

Newcastle (4-4-1-1): Krul; Simpson, S Taylor, Coloccini, José Enrique; Lövenkrands (Samuel Ameobi 82)), R Taylor, Barton (c), Ferguson (Kazenga LuaLua 69); Gutiérrez (Ranger 75); Ameobi.

Det ska gå bra nästa gång, In sha Allah!