fredag 11 mars 2011

Claudio Ranieri, The Tinkerman


För några dagar sen var en tidigare Chelsea manager på besök medan laget tränade på Cobham. Han lämnade nyligen det italienska laget Roma i februari innan säsongens slut. Jag pratar givetvis om Claudio Ranieri. Ranieri har även tränat Chelsea en gång i tiden. När jag var sju år gammal satte Ranieri sin fot i klubben!

Ranieri fick huvudrollen i Chelsea den 18:e september 2000 och lämnade sedan klubben efter att han återvände till det spanska laget Valencia som han innan också hade tränat. Det var inte lätt att komma till England efter att bara ha tränat spanska och italienska lag innan, utan språket fick han kämpa med ett tag. År 2001 ändrade Ranieri om Chelseas trupp en aning. Han sålde legenden Dennis Wise, och förnyade mittfältet. Chelsea fick välkomna Lampard från West Ham som kostade 11 miljoner pund, Jesper Gronkjaer från Ajax, Emmanuel Petit och Boudewijn Zenden från Barcelona. Dessutom signerade även en ny försvarare, William Gallas från Mareille, och allt detta kostade mer än 30 miljoner pund. Men han fick däremot inte bra respons, fans kritiserade honom mest för att han sålde Wise och för att ligan inte gick som tänkt. En 6:e plats i ligan var fansen inte nöjda med.


Säsongen 2002-03 gick däremot bättre. Chelsea lyckades kvalificera sig till Champions League efter att de hade besegrat Liverpool med 2-1. Under den säsongen hade Chelsea  finansiella problem, så den enda värvningen som gjordes var Enrique de Lucas från Espanyol som inte kostade något. Han lyckades även få ut det bästa från spelarna Samuele Dalla Bona och Mario Stanic, och dessutom lyckades han utveckla  John Terry, Robert Huth och Carlton Cole.

Mer historia återstår med Ranieri som tränare. När Roman Abramovic köpte laget år 2003 spenderade Ranireri 120 miljoner pund under sommaren 2003. Damien Duff kostade hela 17 miljoner pund, men det var en hel del andra spelare som också kom till Blues, och dessa var, Wayne Bridge, Joe Cole, Glen Johnson, Juan Sebasitan Veron, Hernan Crespo, Claude Makelele och Adrian Mutu. Den nya supertruppen resulterade oerhört bra då Chelsea tillslut kom tvåa i ligan efter 49 långa år. Klubben lyckades även ta sig till semi-finalen i Champions League men förlorade mot AS Monaco, och många klagade på att det var fel på Ranieris taktik och att det var därför laget åkte ut ur Champions League. Under den lyckade säsongen lyckades Ranieri även slå rekordet om mest gjorda mål som klubben har gjort under en säsong och även högsta poäng i ligan som klubben har haft under en säsong. Efter en oerhört lyckad säsong lämnade Ranieri tillslut över sin plats till Jose Mourinho den 31:a maj 2004.

Efter att Mourinho tog över laget bytte Chelsea inte bara tränare utan även träning ställe. Förut brukade laget träna på Harlington, men nu är det Cobham.

" Det är första gången jag är här och det är mycket annorlundare än vad det var på Harlington, eller hur?"- sa han med ett vänligt skratt.


När Ranireri var på besök här om dagen var det Terry han hade sin längsta konversation med. Han och Terry  känner varandra väl, och när Ranieri först kom till klubben var Terry redan en spelare som platsade i startelvan. Ranieri berättade att han är glad över att se hur bra Terry lyckats i karriären och att han verkligen tror på att han snart kommer vinna Champions League.

" Han kommer att vinna den, de kommer att vinna Champions League, det är jag säker på." - uttalade Claudio

Ranieri har alltid tyckt att Lampard och Terry är speciella och fantastiska spelare, och en gång i tiden sa han även att Terry skulle bli Englands kapten någon dag, och det verkar som att Ranieri hade rätt.

" När John var yngre var han mycket taktisk, teknisk och han hade samma personlighet som han har nu. Han har fortfarande 400 matcher kvar, han är fortfarande ung!" - sa Ranieri glatt

Sedan passade han på att berätta om vad han såg i Lampard som gjorde så att han beslöt sig för att välkomna honom. Ranieri förklarar att han la märke till att Lampard hade det väldigt lätt att ta sig in i straffområdet och göra mål. Italienaren gillade att Michael Carrick och Lampard oftast brukade spela tillsammans och samarbeta, men sedan förklarade han även att Chelsea inte hade pengar för att köpa båda spelarna.

" Frank har en stor, stor hjärna för fotboll. Det första jag sa till Lampard var, lyssna, jag älskar det sättet du spelar offensivt men jag är en italiensk manager och jag vill förbättra ditt defensiva spel. Han han var fantastisk." - förklarade Ranieri

Innan Ranieri lämnade Chelsea hann han även köpa Petr Cech, men däremot hann han aldrig träna målvakten. Första gången Ranieri la märke till Cech var då han spelade för Tjeckiens ungdomslag, och italienaren tänkte genast att han var en av de bästa yngsta målvakterna. Ranieri berättar att Cech var väldigt säker, bra i luften, snabb på att gå tillbaka till rätta positionen.


När Ranieri tränade Chelsea hade han fått ett speciellt namn som media och även fans brukade kalla honom för, och det var " The Tinkerman".

" I Italien brukar vi oftast byta taktik i varje match. Kommer ni ihåg att jag kallades för The Tinkerman? Jag kallades för det eftersom att jag ändrade taktik hela tiden, men i Italien är vi vana vid det." - uttalade Ranieri

Anledningen till att han oftast brukade ändra taktik var för att förvirra motståndarna. Genom att ändra taktik lyckades Ranieri att överraska många spelare som inte förstod Chelseas spel. Detta kanske funkade i fem minuter, men under de fem minuterna fanns det stora chanser för att göra mål.

" Nu gör många tränare såhär." - förklarar han.


/ Rukksar

4 kommentarer:

 1. - åh gud jag blev så glad när jag såg rubriken! när jag sedan fortsatte att läsa blev jag ännu gladare! min hjälte, mitt hjärta ranieri - herregud vad jag saknar honom! blev så rörd när du nämnde honom i din blogg och vill tacka dig för detta fantastiska inlägg <3 åh du gjorde min kväll, tusen tack vännen min! herregud vad hade jag gjort utan din blogg? dina inlägg blir bara bättre och bättre! keep up the good work hjärtat!

  SvaraRadera
 2. åh sööta Hoda det är inget att tacka för! Tack själv för att du har en sån underbar blogg :)

  VAAad skulle svenska folket göra utan din blogg, säg mig! ;)

  Pusss Romansita <3

  SvaraRadera
 3. TACK Ranieri för Lampard!!

  SvaraRadera
 4. det ska man verkligen tacka för!! Ett stort tack :D

  SvaraRadera