fredag 31 december 2010

Tre Chelsea spelare genom tiderna


 
Pat Nevin och Gianfranco Zola har båda varit Chelsea spelare förut, och tillsammans med Frank Lampard satte sig alla tre ner sig och berättade om lite minnen för Chelsea TV.

 
Pat Nevin var en stor favorit hos Chelsea supportrarna under 80-talet, och gjorde 14 mål under 1983-84 som en mittfältare. Det var alltså 1983 som Nevin signerade för Chelsea då tränaren John Neal bestämde sig för att få in nya ansikten. Nevins karriär i Chelsea tog slut år 1988 då han bytte lag till Everton.

 

 
Med Chelsea har Nevin lyckats få med sig titeln:
  • Second division 1983-84, vilket var Englands andra division från 1892 till 1992

 
Italienaren Gianfranco Zola som just nu är West Hams boss var en gång i tiden en stor Chelsea spelare. Anfallaren signerade för Chelsea 1996 från det italienska laget Parma då Chelseas nuvarande tränare Ancelotti satte honom på transferlistan. Dåvarande Chelsea bossen Ruud Gullit bestämde sig för att köpa in Zola tillsammans med andra spelare till laget, och Zola lyckades bli en nyckelspelare för Chelsea. Redan efter första säsongen lyckades han som första Chelsea spelare vinna utmärkelsen för årets bästa spelare av  Football Writers' Association.

 

 
Med nummer 25 på tröjan lyckades Zola vinna flera titlar med Chelsea:  
Zola startade konversationen med att berätta om hans andra match i Chelsea tröjan då de mötte Newcastle. Chelsea ledde med 1-0 efter att Vialli lyckades göra mål via Zolas frispark, men Chelsea lyckades inte hålla kvar ledningen på hemmaplanen, då Newcastle sedan utjämnade resultatet.

 
" Jag gick in i omklädningsrummet och jag var väldigt deprimerad och besviken över matchen. Men mina lagkamrater och supportrarna var så positiva, så efter det ändrade jag på mig." - berättar Zola

 
Efter att ha lyssnat på Zola med ett leende på läpparna hos Lampard dök plötsligt Lampards minnen också upp, då han bara var en ung kille som hade en massa drömmar framför sig i början av han karriär i Chelsea.

 
" Jag kom som en ung West Ham grabb med lite erfarenheter som brukade springa upp och ner, och jag försökte alltid försöka ta mig till straffområdet. - berättar Lampard

 
Han berättade även om hur mycket han behövde jobba med hans vänstra fot som då inte var lika bra, och det var en dröm att kunna skjuta 50 meter som Jody Morris kunde göra med hans vänstra fot. Jody var mittfältare för Chelsea från 1995 till 2003, så Lampard fick alltså spela tre säsonger med Jody eftersom att Lampard signerade för Chelsea 2001.

 

 
Med Chelsea har Lampard hittils lyckats vinna dessa titlar:


På tal om svårigheter, berättade Zola däremot om att han hade det ganska lätt. Ruud Gullit brukade låta Mark Hughes och Zola  spela tillsammans längst uppe, och det gjorde så att försvararna inte var vana med det. En annan fördel för Zola var att andra lag oftast var vana med att möta stora spelare, och det var svårt att börja hantera Zola, de visste helt enkelt inte hur de skulle hantera honom. Detta gjorde att Zola hade det väldigt lätt att hantera dem istället.

 
" Det var en stor anledning till varför jag lyckades så bra." - berättar Zola

 
Något märkvärdigt som Pat la till efter Zola var då han berättade att under de senaste 20 åren har England lyckats utveckla några mycket tekniska spelare så som Lampard, och under Nevins tid var det annorlunda.

 
" När vi behövde tekniska spelare brukade vi köpa in spelare från andra länder vilket gjorde så att många spelare i England inte kunde ta den platsen." - berättar Nevin

 
Han kommenterade även då tidens coaching, då han tyckte att det låg efter, men det fortsatte även 10, 15 år efter, förklarar Nevin.

 
Snacket fortsatte mellan spelarna, men konversationen ändrade riktning till ett annat ämne. Den här gången ledde diskutionen till hur en ung spelare oftast lyckas inom fotbolls karriären.

 
Innan Lampard började i Chelsea var han utlånad till Swansea från West Ham för två månader, och han berättar att det inte var bra fotboll för honom, men han kunde förbereda sig mentalt för att vinna matcher, och en reserv spelare brukar alltid inte lyckas lära sig sådant berättar Lampard, och att kunna lära sig sånt är väldigt viktig för en ung spelare.

 
Efter att ha lyssnat på Lampard förklarar Pat Nevin att det är väldigt viktigt för en spelare mellan 17 och 21 års åldern att kunna få bra coaching eftersom det är just dessa år man lär sig som bäst. han förklarar att om man inte får chansen innan 21 års åldern kan det vara väldigt svårt att bli en av de top spelarna i framtiden.

 
" Det är några jätte viktiga år, som man inte kan få tillbaka sen." - förklarar Nevin.

 
/ Rukksar

2 kommentarer:

  1. - ÅH ZOLA MINNS MAN ! Premier Leagus bästa italienare som hade världens magiska frisparkar! MAGI ! (även om han sedan valde att gå till cagliari, usch och fy, haha)

    SvaraRadera
  2. Legend! :)
    HHAHAA du är så rolig!! Pusss :D

    SvaraRadera