tisdag 12 juni 2012

Resultat från första omgången i EM 2012


Nu har första omgången i EM 2012 spelats klart och jag kan säga att det har bjudits på grymt bra matcher som jag har njutit av rejält mycket! Det har spelats många händelserika matcher och matcher som har innehållit fart och känslor, vilket har gett mig en bra EM känsla. En annan grej som också alltid är roligt med EM eller VM är att man kan hitta nya och bra talanger, man känner sig som en manager som letar efter nya spelare och skriver ner de bra namnen!

Låt oss ta en titt över hur den första omgången har sett ut:

GRUPP A

Öppningsmatchen spelades mellan Polen och Grekland vilket slutade oavgjort, och jag är säker på att det är Grekland som är det nöjda laget. Greklands Salpigidis lyckades kvittera i den 51:a matchminuten och jag tycker inte att det var Grekland som låg bakom målet eftersom Polens målvakt och och en annan polsk spelare kolliderade med varandra vilket ledde till att Grekland tog chansen, ett tur mål helt enkelt. Däremot ska Polen inte få all cred eftersom de var ganska slarviga under mötet. De slarvade oftast bort deras bollar genom att försöka för mycket och så verkade de också väldigt ivriga. Men de var klart det bästa laget och deras mål gjordes av talangen Lewandowski i den 17:e minuten. Det är värt att nämna att Grekland fick ett rött kort i matchen och en straffspark som de brände när de hade chansen att ta ledningen med 2-1.


Därefter samma dag, alltså 8:e juni, möttes Ryssland och Tjeckien där vi bland annat kunde hitta Chelsea målvakten Petr Cech för Tjeckien, före detta Chelsea spelaren Yuri Zhirkov och Premier League spelarna Andrej Arsjavin och Tomas Rosicky. För Petr Cech gick det dock inte som tänkt då hans lag förlorade med hela 4-1 mot Ryssland som har ett mycket bra lag med väldigt duktiga spelare. Rysslands passningsspel och anfallsspel var precis sådant som tränarna brukar drömma om då man helt enkelt förvirrar bort motståndarna. Tjeckien hann alltså inte med Rysslands fart och det enda målet för Tjeckien gjordes av Pilar. Rysslands mål gjordes av Dzagoev som fick göra hat-trick och Sjirokov. CSKA Moskvas Dzagoev blev helt klart matchens lirare!



GRUPP B

Dagen därefter spelades mötet mellan Holland och Danmark. Både Holland och Danmark har visat att de är två av de starkaste lagen i tävlingen i år, och det blev tillslut danskarna som fick tre poängen från matchen. Matchens enda mål gjordes av Krohn-Dehli efter en vunnen boll från holländarna. Holland som innehöll bland annat Arjen Robben som Chelsea fick möta i Champions League finalen, saknade glöden mot danskarna, och anledningen till att jag tar upp just hans namn är för att han är en oerhört viktig spelare för laget som holländarna brukar räkna med. Arjens plötsliga skott som han oftast brukar bjuda på fanns inte där och ibland kändes det som att han definitivt skulle kunna våga mer. Det var dock inte bara hans prestation som man saknade, utan Robin van Persie från Arsenal var inte heller lika vass som han var i Premier League där han vann skytteligan. Den enda som faktiskt var väldigt bra offensivt är Inter spelaren Wesley Sneijder, men givetvis funkar inte detta för att vinna över starka Danmark. Juste, jag tyckte att det var extra spännande att titta på Van der Wiel som länge har länkats till Chelsea, och jag tycker att spelaren såg riktigt vass ut och klarade av trycket!


Matchen som sändes kl 20:45 den 9:e juni spelades mellan Tyskland och Portugal, ännu ett super möte. Tyskarna lyckades vinna matchen med 1-0 efter mål av Mario Gomez som hela tiden inte såg så vass ut, men som tillslut lyckades ta ledningen. Portugal som innehöll Raul Meireles, spelade en bra match då de alltid gjorde det svårt för tyskarna fastän de låg under med deras vilja och hade ett mycket bra defensivt spel men lyckades däremot aldrig hitta fram till målet. Det var en oerhört jämn match där båda lagen hade bra passningsspel och där bollinnehavet också inte hade stora procentskillnader. Tyskland hade 58% medan Portugal hade 42% bollinnehav. Raul Meireles fick spela klart 80 minuter innan han byttes ut mot Silvestre Valera.


GRUPP C

I Söndags spelades det återigen två matcher och först ut var Spanien och Italien, snacka om ett stormöte! Den matchen var nog den jämnaste matchen hittills då både Spanien och Italien såg väldigt hungriga ut. Spanien som för det mesta består av spelare från Real Madrid och Barcelona hade också med Chelseas Fernando Torres och Juan Mata. Mata fick däremot inte hoppa in i matchen medan Torres fick kliva in i den 74:e minuten istället för Cesc Fabregas. När Torres kom in i matchen lyckades Spanien ändra på matchbilden en aning då de helt plötsligt blev rörligare och offensivare, men Torres som hade ett par bra chanser lyckades aldrig pricka in bollen. Spanjoren gjorde fina löpningar och kämpade bra, men hade inte turen med sig då han till exempel i ett tillfälle blev bortdribblad av Italiens målvakt Gianluigi Buffon. Det första målet i matchen sparkades in av formstarka Di Natale i den 60:e matchminuten, men bara fyra minuter efter kvitterade Fabregas för Spanien som inte hade någon anfallare i startelvan från början! Det var för det mesta Andres Iniesta som låg bakom målchanserna i början.


Den andra matchen spelades mellan Irland och Kroatien, och om jag ska vara helt ärlig så kunde jag inte se så mycket av den matchen, så därför blir det också lite svårt att skriva längre kommentarer. Men det blev i alla fall en målrik match, speciellt för Kroatien som besegrade Irland med 3-1. Om man kollar på statisitken så kan man däremot se att det var en ganska jämn match när det gäller bollinnehavet då Irland hade 45% medan Kroatien hade 55%. Kroatiens mål gjordes av Mandzukic (2) och Jelavic medan Irlands enda mål gjordes av St Ledger. Det första målet gjordes redan efter tre spelade minuter som jag hann att se!


GRUPP D

Det första mötet den 11:e juni spelades mellan Frankrike och England, ännu ett stormöte som många hade väntat på. Frankrike som under den senaste tiden har haft det struligt med landslaget var tvungna att visa fansen att allt har ljusnat till igen medan England som aldrig har vunnit en öppningsmatch i EM var tvungna att vinna en. Resultatet blev tillslut 1-1 efter att bollen för det mesta spelades runt i mittfältet, och jag tippar på att båda lagen inte är så jätte besvikna efter resultatet fastän det inte blev tre poäng med tanke på att dessa två länder troligen är de starkaste i grupp D. Matchen hade inte så mycket fart som man hade hoppats på, men dock kunde den bli lite händelserik ibland. Då och då dök det upp småchanser från båda sidorna och man kunde klart och tydligt se att det är två lag med bra erfarna spelare som är redo för EM. I England hittade man vår egna kapten John Terry som inte fick bära kaptensbindeln för England vilket gjorde så att Steven Gerrard istället tog på sig den. Sedan har vi även Ashley Cole som spelade tillsammans med Terry, och båda Chelsea spelarna fick spela klart hela matchen. I Frankrike fanns det en Chelsea spelare bland ett par andra Premier League spelare och det är givetvis Florent Malouda som byttes ut i den 85:e minuten mot Marvin Martin. Målen i matchen nickades in av Joleon Lescott och Frankrikes mål gjordes av Samir Nasri som spelar i samma lag som Lescott i Premier League, lite roligt!


Sedan har vi en match kvar och det är matchen mellan Ukraina-Sverige, som hemmalaget vann med 2-1. En seg Sverige med noll rutin och struktur fick nöja sig med noll poäng då Ukraina gjorde det de behövde göra och hanterade och höll kvar bollen väldigt bra. Sverige saknade fart, styrka och vilja, medan Ukraina som debuterar i EM, hade allt som Sverige saknade fastän de hade deras fjärde målvakt framför målet. Ukraina var bättre i närkamper, bollinnehav och passningar. Den enda spelaren som faktiskt gjorde något i det svenska landslaget är Zlatan Ibrahimovic, medan Ukrainas lag samarbetade otroligt bra. Deras ikon och den före detta Chelsea spelaren Andri Shevchenko gjorde båda målen för Ukraina och blev matchens lirare, medan Zlatan gjorde det svenska målet. En annan spelare som imponerade förutom Shevchenko är Yevgen Konoplyanka som ständigt kämpade och försökte göra något för Ukraina.


***

GRUPP A

Ryssland 3
Grekland 1
Poland 1
Tjeckien 0

GRUPP B

Tyskland 3
Danmark 3
Holland 0
Portugal 0

GRUPP C

Kroatien 3
Spanien 1
Italien 1
Irland 0

GRUPP D

Ukraina 3
England 1
Frankrike 1
Sverige 0

/ Rukksar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar