söndag 6 maj 2012

CHELSEA 2 LIVERPOOL 1

Såja! Nu har Chelsea vunnit säsongens första titel, FA Cupen! Världens äldsta cup och den oerhört prestigefulla cupen är nu vår. Säsongens vinst innebär att vi nu har vunnit den hela sju gånger. Bossen Roberto Di Matteo klev in på Wembley med hans fantastiska blåhjärtade spelare och vann hem titeln samtidigt som han och hans spelare visade världen vad Chelsea går för. Chelsea dominerade matchen och är helt klart de värdiga vinnarna. Blues vann med 2-1 efter mål av Ramires och anfallaren Didier Drogba (8:e mål på Wembley) som älskar att göra mål på just Wembley.

Nytt i startelvan

Robbie Di Matteo gjorde bara en ändring efter semfinalen mot Tottenham då vi vann med hela 5-1. Branislav Ivanovic som missade den matcher på grund av avstängning var tillbaka mot Liverpool och placerades bredvid kapten John Terry. Både David Luiz och Gary Cahill saknades på grund av skada. Det blev inget spel för Fernando Torres mot hans gamla lag då Didier Drogba spelade klart hela matchen.

Första halvlek

Det var Chelseas halvlek, ingen snack om saken. Blues hade kontrollen och Liverpool hade det svårt att hålla kvar bollen och hitta luckorna till målet. De röda såg förvirrade  ut och det såg ut som att de inte hade en riktig plan på hur de skulle lyckas bygga upp deras spel. Chelsea var dock smidiga, bollen passades runt med fina passningar och man såg till att inte låta Liverpool gå på anfall.

Redan efter elva spelade minuter lyckades Chelsea ta ledningen på Wembley när Ramires sparkade in Matas djupledsboll efter att han tog sig förbi Enrique och besegrade Reina.

Efter ledningsmålet blev Chelsea genast mycket farligare och Salomon Kalou, Didier Drogba, Juan Mata och Frank Lampard började se rejält vassa ut. Däremot bjöds det inte på mer än halvchanser från både Chelsea och Liverpool innan halvlek.

Andra halvlek

I andra halvlek blev det mer Chelsea kontringar samtidigt som de även hade kontroll över matchen tills det var ungefär 20 kvar att spela. Liverpool lyckades alltså ändra på matchbilden vid slutet då de genast blev mycket offensivare med Andy Carroll på plan som klev in i matchen i andra halvlek.

Strax efter pausen var Chelsea nära på att dubbla ledningen när försvararen Cole som spelade hans 250:e match för klubben, skulle kunnat sparka in bollen själv men valde istället att krossa den vilket ledde till en sabbad chans precis framför målet.

Men det tog inte lång tid innan Chelsea lyckades göra det andra målet. Efter 52 minuter dubblades ledningen, och det var Didier Drogba som hittade rätt. Frank Lampard passade en fin ljupledboll till Drogba som fanns vid vänsterkanten utanför straffområdet. Ivorianen gjorde inga fel utan tunnlade in bollen på Skrtel, och Reina kunde inte stoppa bollen då han inte var så beredd eftersom situationen inte såg så farlig ut från början.

Liverpool fick dock upp hoppet om titeln när inhopparen Andy Carroll reducerade i den 64:e matchminuten. José Bosingwa lyckades inte med hans rensning vilket ledde till att bollen hamnade hos anfallaren Carroll. Carroll som sprang in i straffområdet fick vända och vrida på bollen framför Terry innan han dundrade in den   högt uppe i Cechs mål.

Efter 2-1 målet fick Liverpool plötsligt tillbaka glöden och nu satte de mycket press på Chelsea som hade det svårt att hålla kvar bollen. Blues fick istället se till att backa hem och försvara Liverpools anfallsspel.

I den 75:e minuten hade Ramires spelat klart, och in kom istället Meireles.

När det bara var 15 minuter kvar att spela såg det ut som att Liverpool hade kvitterat matchen när Carrolls nickning räddades av Cech precis innan hela bollen hade åkt över mållinjen. Halva bollen var över, men det räcker inte för att det ska godkännas som ett mål. Liverpool spelarna blev självklart rasande, men domarna hade fattat ett beslut.

I den 89:e minuten klev Malouda in i matchen då Mata fick kliva av från planen och sätta sig på bänken.

Fler mål blev det inte, och domaren blåste tillslut av matchen efter fem tilläggsminuter.

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Bosingwa, Ivanovic, Terry (c), Cole; Mikel Obi, Lampard; Ramires (Meireles 75), Mata (Malouda 89), Kalou; Drogba.

Liverpool (4-2-3-1): Reina; Johnson, Skrtel, Agger, Jose Enrique; Spearing (Carroll 54), Henderson; Downing, Gerrard (c), Bellamy (Kuyt); Suarez.