måndag 6 februari 2012

CHELSEA 3 MANCHESTER UNITED 3. Elfenbenskusten vidare till semifinal


Det känns oerhört tungt när en enda man ska förstöra en hel match och se till så att orättvisa ska uppstå. Visst är det ganska kul att den mannen är självaste domaren? Ja, han som ska se till att döma rätt och hålla ordning och reda på planen genom att fatta rätt beslut? Han som förstörde matchen på Stamford Bridge heter Howard Webb.


Det var Chelsea som tog ledningen i första halvlek efter ett självmål av Manchester Uniteds Evans. Därefter hittade Mata och David Luiz målet och sparkade in varsitt mål för hemmalaget. Glädjen över 3-0 ledningen på Stamford Bridge spreds hos Chelsea supportrarna tills det första bekymret uppstod, och det var när Howard Webb dömde straff för Manchester United då han ansåg att Sturridge knuffat ner Evra. Rooney klev fram och sparkade in bollen i högra krysset.

Atmosfären på Stamford Bridge var fortfarande härlig eftersom det stod 3-1, men det gjorde det inte länge till för snart dömde Webb straff igen, och den här gången ansåg han att Welbeck puttats ner av Branislav Ivanovic i straffområdet. Rooney klev fram igen, men den här gången sparkade anfallaren in bollen i vänstra krysset och Cech hängde inte med.

Anledningen till att jag pekar ut Howard Webb är för att hans bedömningar inte var helt korrekta varje gång. Den första situationen tycker jag kan dömas som straff samtidigt som den inte heller kan det. Evra förstärkte ju situationen en aning, och det kan räcka för att Webb ska döma straff medan vissa domare kanske skulle friat. Men det är inte den här situationen som gör mig besviken.

Det är Uniteds andra straffspark som jag verkligen inte alls kan acceptera. Varför ska Howard Webb döma straff när han helt klart ser att Welbeck filmar mer än någonsin och nuddar Ivanovics fot med flit? Dessutom ser man även att Webb inte alls är säker när han dömer situationen. Den första situationen kallar jag för billig straff, men den andra är helt klart error straff.


Howard Webb blåste tillslut av matchen efter ett 3-3 resultat i en rätt så känslofylld match på Stamford Bridge, speciellt för Chelsea fansen. Chelsea som hade spelat väldigt bra fotboll var inte alls långt ifrån tre poäng men efter Uniteds två straffsparkar av Wayne Rooney och ett tredje mål av Chicharito lyckades Fergusons sida jämna ut resultatet och ta med sig ett poäng.

Jag skulle gärna vilja poängtera att jag är stolt över Chelseas insats, för de spelade mycket bra fotboll. Chelsea hängde med i spelet, var snabba på att hantera bollen fastän det blev lite trögt i vissa stunder. Det var fint samarbete mellan spelarna, laget var mycket offensiv och det gillar vi. Fastän Webb inte var rättvis, fick vi ändå inte se några sura eller bittra miner från Chelsea spelarna och tränaren vilket gör mig till en oerhört stolt Chelsea supporter.

Om det är några spelare som ska få extra applåder från mig så är det, Juan Mata, Petr Cech, David Luiz och Daniel Sturridge.

Startelvan:

Den portugisiska Chelsea bossen presenterade en 4-2-3-1 uppställning mot Man United och bestämde sig för att inte använda 4-3-3 uppställningen.


André Villas-Boas bestämde sig även för att låta Gary Cahill göra hans debut och mittbacken tog över John Terrys plats som inte kunde spela på grund av skada. Vi saknade även Ashley Cole på grund av avstängning, så istället för Cole fick José Bosingwa hoppa in som vänsterback med Branislav Ivanovic som högerback.



Startelvan saknade också Frank Lampard på grund av skada, så istället för Frank fick vi se Michael Essien bredvid Raul Meireles. Didier Drogba som fortfarande är med i afrikanska mästerskapet kunde inte spela, så Fernando Torres placerades längst fram, och även i den här matchen blev spanjoren mållös men låg bakom Matas mål.

Första halvlek:

Matchinledningen var en händelserik inledning då det bjöds på fina chanser från både hemma och bortalaget.

I den nionde minuten försökte United få med sig deras första straff vilket Webb friade då Ashley Young föll i straffområdet väldigt lätt. Efter bara någon minut ville bortalaget återigen få straff efter att Gary Cahill glidtacklade ner Danny Welbeck men Howard fortsatte spelet. Matchen fortsattes sedan med fina chanser från till exempel Mata-Torres, Rooney-Welbeck.

I den 35:e minuten lyckades Chelsea ta ledningen när Juan Mata spelade fram till Daniel Sturridge. Sturridge fortsatte fram med bollen från högerpositionen och försökte ta sig in i straffområdet med hans underbara dribblingar och från en mycket svår vinkel sköt Sturridge sedan in bollen i straffområdet. Bollen nuddade Jonny Evans vilket ändrade riktning på bollen och gav Chelsea ledningen.


Efter 1-0 målet utmanade Sturridge återigen men den här gången räddade De Gea situationen. Inte så långt efter bjöd Petr Cech också på en fantastisk räddning när han räddade Youngs heta skott.

Andra halvlek:

Andra halvlek inleddes av ett fantastiskt Chelsea mål från Juan Mata. Jag hade knappt hunnit sätta mig ner på soffan innan jag såg hur hela Stamford Bridge exploderade! Fernando Torres slog ett fantastiskt inlägg från högerkanten till Juan Mata i straffområdet, och Mata tog emot bollen helt perfekt och dundrade in den.


I den 50:e minuten smällde Chelsea till igen och hela Stamford Bridge började jubla. Den här gången lyckades David Luiz nicka in Juan Matas fina frispark.


Nu kände man verkligen att det var klart, 3-0 stod det, vad mer skulle hända? eller kanske ett till Chelsea mål? Det var ju inte omöjligt eftersom Chelsea inledde matchen så starkt. Det sparkades in ett fjärde mål på Stamford Bridge, men inte för Chelsea.

I den 58:e minuten knuffade Sturridge ner Evra i straffområdet och domaren dömde till straff. Rooney klev fram till straffpunkten och sparkade in 3-1. Uniteds andra straff dömdes i den 68:e minuten, och även den här gången var det ingen annan än Rooney som sparkade in 2-3 målet.

Nu var det helt plötsligt farligt, och Chelsea var verkligen ute efter ett fjärde mål. Defensiven kanske borde tätas till lite mer? Därmed gjorde Villas-Boas sitt första byte och bytte in Oriol Romeu mot anfallaren Sturridge i den 70:e minuten.

I den 77:e minuten var Chelsea oerhört nära på att göra det efterlängtade fjärde målet via Torres, men efter en dribbling för mycket sabbade han chansen i straffområdet. Dessa situationer har vi fått se ett par gånger och det är även ett bevis på att spanjoren inte känner sig säker framför målet.

Efter 83 spelade minuter hände något som inte fick hända. Manchester United kvitterade då Ryan Giggs spelade in bollen i straffområdet som den helt omarkerade Javier Hernandez nickade in.


Efter 3-3 målet var både lagen ute efter en vinst, och heta chanser bjöds från Mata i ett frisparksläge, Essien genom distansskott, och Cahill som också provade på med distansskott. Det blev dock inga mål för Villas-Boas sida fastän Chelsea var det starkare laget vid slutet av matchen.

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, David Luiz, Cahill, Bosingwa; Essien, Meireles; Sturridge (Romeu 70), Mata, Malouda; Torres.


Manchester United (4-4-2): De Gea; Rafael (Scholes 63), Evans, Ferdinand, Evra (c); Valencia, Carrick, Giggs, Young (Hernandez 52); Welbeck (Park 84), Rooney.


André Villas-Boas efter matchen:


                                                    ***


I lördags gick Elfenbenskusten vidare till semifinalen i afrikanska mästerskapet efter en 3-0 vinst över lågrankade Guinea. Det var Chelseas Didier Drogba som gjorde de två första målen för elefanterna och sedan såg Yaya Toure att sparka in det tredje målet.

Kapten Drogba var mer än pigg under hela matchen fastän han brände straffsparken i den 29:e minuten då målvakten räddade Drogbas skott. Däremot behövde man bara vänta sju minuter tills kaptenen gav Elfenbenskusten ledningen när han sparkade in ett oerhört vackert mål. 

I andra halvlek såg Elfenbenskuten väldigt säkra ut och var nära på att inleda halvleken med en kontring som Drogba skapade, men Gervinho nickade över samtidigt som han också dömdes som offside vilket han inte var. 

Här tog det dock inte slut för Didier, utan han hade fortfarande något mer att bjuda på. I den 68:e matchminuten nickade Drogba in Gervinhos frispark. Därefter ökade Toure med 3-0 i den 81:a minuten genom en fantastisk frispark.

Salomon Kalou satt kvar på bänken innan 85 spelade minuter då han fick kliva in och hjälpa till landslaget. 

Elfenbenskusten ska nu antingen möta Gabon eller Mali i semi-finalen. Matchen mellan Gabon och Mali spelas nu på onsdag.

/ Rukksar

3 kommentarer:

  1. HUR kan du inte utse Branislav Ivanovic till matchens lirare eller åtminstone "extra applåder"?! Han var ju matchens gigant! Han fullkomligt tog bort Ashley Young och ägde sin sida totalt! Solklart bäst i Chelsea igår!

    SvaraRadera
  2. Nu går det att kommentera igen.. :)

    Bra rapport! Nu är en seger mot Everton i helgen verkligen väldigt viktig men vi har ju redan vunnit två gånger mot dem denna säsong.:) Hoppas bara vi kör med 4-2-3-1.. funkar så mycket bättre.

    SvaraRadera
  3. Åå vad bra att du kan kommentera igen!

    Tack! :) Ja, håller med, 4-2-3-1 funkade väldigt bra!

    SvaraRadera