måndag 28 februari 2011

Sacchis "Press" taktik kan leda till en bättre Chelsea


"Pressa" är ordet Ancelotti har nämnt när det gäller Chelseas spel. Genom press tror Ancelotti att Chelsea kan klara av att skrämma andra lag, och om det ska funka så är det bäst att köra en 4-4-2 uppställning vilket vi nyligen har sett i startelvan. Det speciella press spelet har Ancelotti från grund och botten lärt sig av Arrigo Sacchi som var föredetta Milan tränaren när Ancelotti spelade som mittfältare. När Sacchi först uttalade för spelarna under 1980 talet att press taktiken skulle spelas var det en helt ny taktik för Ancelotti. Ancelotti tror att ingen under den tiden använde den här taktiken, utan Sacchi lärde sig det i Ajax under 1970 talet. Ancelotti har alltså tidigare erfarenheter när det gäller taktiken, och han berättar att det inte är svår att lära sig det, utan det gäller att spelarna lär sig det snabbt och jobbar tillsammans.

I grund och botten är den här strategin ett defensivt spel, men ändå kan man inte kalla det för defensivt, utan det handlar om att inte låta motståndarlaget ha mycket bollinnehav och se till att få tillbaka bollen oftare. När Sacchi körde den taktiken var mittfältarna inte lika delaktiga som anfallarna, men det betyder inte att alla tio spelare inte är lika viktiga, utan här gäller det rörelse, kombination och samarbete. Den första spelaren som är närmast bollen måste pressa på, och nästa spelare måste hjälpa till honom. Spelarna längre bort måste se till att täcka. I Milan fanns tre tillfällen att pressa. Ett då man väntade på att bollen skulle komma till egen planhalva och sedan vinna bollen och gör en kontring. Eller också att pressa mycket i mitten av planen eller att pressa direkt när motståndarlagets målvakt passar bollen.

Sacchi lyckades få två gyllene perioder genom taktiken, men däremot lyckades andra lag göra det svårt för Sacchi när de märkte att lång-bollar skulle kunna förvirra Rossoneri. Den Belgiska klubben Mechelen lyckades förvirra Milan i kvartsfinalen i Europa Cupen 1989/90, men Milan lyckades ändå vinna titeln tillslut. Däremot har fotbollen utvecklats mer genom tiderna, och efter att offside regeln kom så kan inte ett lag pressa mer efter att offside flaggan lyfts upp.

Malouda förklarar att ordet pressa nu kan innebära att man alltså blockar motståndarlagets passningsspel. Det gäller att minska tid och utrymme för motståndaren, och om man inte lyckas fånga bollen så kommer en annan lagkamrat att göra det. Mer press leder till flera möjligheter, men för att kunna fånga den här taktiken gäller det att träna mycket eftersom att det hela handlar om samordning. Om det här inte utförs genom samarbete kan det skapa trubbel och man kan även tappa balans i spelet. Det finns alltså olika signaler då alla i laget måste förstå att det är dags, någon måste börja, och det leder till att resten av laget förstår, och det är det grabbarna i Chelsea tränar på under träningspassen. Ibland kan det leda till att man bara väntar i mitten av planhalvan eller om man verkligen vill pressa kan man springa upp till deras planhalva, men det finns alltid risk för att motståndarna gör en kontring, därför gäller det att ha rätt timing och rätt tempo i spelet.

" Det är nyckeln till att lyckas. Bästa exemplet är Barcelona. Barcelona är det bästa laget när du pratar om press." - Malouda

" Att pressa mot Barcelona kan bli svårare eftersom de är duktiga på att flytta på bollen i ett litet utrymme, men det kan däremot också vara lättare eftersom det är lättast att pressa ett lag som har mycket bollinnehav." - Ancelotti

Alla fyra försvarare måste stå nära varandra, fyra mittfältarna likaså och även de två anfallarna. Sedan är det även viktigt att ha bra fysisk kondition. Enligt Ancelotti så har Chelsea bra spelare som kan pressa efter som att de är intelligenta spelare som kan ta de rätta positionerna, och så har även Chelsea spelarna bra kondition med syrka och koncentration.


/ Rukksar

2 kommentarer:

  1. - IMORGON SMÄLLER DET! Fyfan vad jag längtar! Och fyfan vad jag kommer bli sur om äckelmanchester vinner! Kom igen Ancelotti, make me and rukksar proud!

    SvaraRadera
  2. preciiis, make me and Hoda PROUD :D

    SvaraRadera