lördag 18 februari 2012

CHELSEA 1 BIRMINGHAM CITY 1

Det räcker inte med 1-1 mot Championship laget Birmingham City som spelade bättre än Chelsea på Stamford Bridge. Birmingham fansen är nog väldigt nöjda efter resultatet, dels för att de körde så bra mot Chelsea och för att ett returmöte väntar på St Andrews Stadium på grund av det oavgjorda resultatet. Att Chelseas fansen inte var nöjda kunde man klart och tydligt märka då det till exempel hördes buar flera gånger och höra José Mourinhos namn, dock vet jag inte om det är det bästa sättet att ge stöd till sitt eget lag.

Birmingham tog ledningen på SW6 först, men i andra halvlek lyckades Sturridge kvittera och sparka in hans 11:e mål den här säsongen.

Villas-Boas som samlar med sig mer och mer press efter varje möte började med Fernando Torres från startelvan. Torres som inte har bra självförtroende lämnade återigen planen mållös efter pausen och Didier Drogba fick istället kliva in. Att låta Drogba sitta på bänken från början och låta Torres spela är enligt mig slöseri eftersom det är en självklarhet att Drogba är den anfallaren mellan dem två som kan prestera bättre på plan just nu.

Vi alla vet ju att Mata och Torres är två spelare som oftast samarbetar, men idag gick det inte som man hade förväntat sig. Torres som inte har bra självförtroende kan inte hjälpa till Mata som oftast söker efter Torres, medan Mata som skulle kunna leverera bättre bollar till Torres inte kan göra det eftersom anfallaren inte kan ta emot bollarna.

Försvaret såg också lite skakig ut då och då när de släppte förbi Birmingham för lätt. Chelsea ska dock vara glada över att det var Birmingham man släppte förbi och inte ett bättre lag, för under sådana tabbar skulle ett bättre lag med bättre spelare kunna avsluta chanserna mycket bättre och farligare.

Fastän man har mest bollinnehav som Chelsea hade betyder det inte att man har kontroll på matchen. Att ha bollinnehav är definitivt något bra, men sedan gäller det även att se till att inte bara sparka runt bollen och inte skapa någonting. För att man ska kunna göra mål behövs det även taktiker, snabbhet och samarbete. Man måste kunna läsa av varandra snabbt vilket jag tycker att Chelsea inte kan göra just nu. Man måste ta sina chanser och löpa med bollen och göra kvicka beslut istället för att sparka runt bollen och hoppas på att man hittar några luckor. De enda spelarna som inte gör det här felet, tycker jag är, Sturridge, Ramires och Mata.

Det såg dock ut som att Birmingham hade bättre koll på dessa situationer. De körde bra fotboll, var sig själva och prioriterade det offensiva och defensiva spelet väldigt bra. Det brukar oftast hända att lag från lägre divisioner spelar väldigt defensivt mot större lag men det gjorde inte Birmingham vilket hjälpte dem oerhört mycket.

Nytt i truppen

John Mikel Obi och Ramires var tillbaka igen och platsade i startelvan medan Frank Lampard och Michael Essien satt på bänken. Istället för Jose Bosingwa fick vi se Branislav Ivanovic som högerback med Ryan Bertrand som vänsterback pga Ashley Coles skada. Gary Cahill fick börja från startelvan för andra gången. Både Salomon Kalou och Didier Drogba var tillbaka från Afrikanska mästerskapet.

Första halvlek

De första tio minutrarna i fösta halvlek innehöll inte så mycket förutom att Sturridge försökte ta sig in i straffområdet en gång. Efter de tio minutrarna försökte även Juan Mata att ge Chelsea ledningen men bollen gick ur spel.

I den 19:e matchminuten tog bortalaget ledningen efter en hörna som en omarkerad Murphy sparkade in från straffområdet. Flera Chelsea spelare befann sig på plats men hade dock markerat fel spelare.

Två minuter efter fick Chelsea en super chans när Ramires fälldes ner av Elliott i straffområdet vilket var en onödig tackling från Birminghams sida. Mata som gjorde mål i hans förra straffspark missade dock den här gången när Colin Doyle räddade hans boll.

Efter den brända straffen fortsatte spelet och Chelsea hoppades på en kvittering innan halvlek. David Luiz hade till exempel en bra chans men Doyle, man of the match, räddade frisparkssituationen. Sturridge som försökte utjämna resultatet varje gång han fick bollen hade en farlig chans när hans skott åkte förbi stolpen.

Andra halvlek

Innan laget klev in på planen igen gjorde Villas-Boas hans första byte och bytte in Didier Drogba istället för Fernando Torres. Chelsea fortsatte att vinna boll, men den extra linken mellan mittfältet och anfallet gick fortfarande inte att skapa fastän Mikel var nära på att hitta rätt på Drogba.

I den 56:e minuten gjorde bossen hans andra byte för att skapa en offensivare Chelsea, och den här gången fick Mikel kliva ut för att låta Kalou kliva in.

Fem minuter efter andra bytet var Chelsea äntligen tillbaka i matchen igen. Det var Branislav Ivanovic som sköt in ett fantastisk inlägg från högerkanten in till straffområdet som Sturridge nickade in.

Efter kvitteringen försökte Kalou, Ivanovic och Meireles att sparka in det vinnande målet, men ingen av de lyckades avsluta chanserna.

Med 12 minuten kvar på klockan gjordes Chelseas tredje byte då Frank Lampard ersatte Mata. Fansen var däremot inte nöjda med bytet och buade när Mata klev av. Mata är en spelare man helst vill ha kvar på planen, och om jag skulle tränat Chelsea skulle jag absolut inte byta ut spanjoren.

Chelsea fortsatte sedan att försöka skapa chanser men domaren blåste av i innan Chelsea hann hitta målet igen.

Chelsea (4-3-3): Cech (c); Ivanovic, Cahill, D Luiz, Bertrand; Ramires, Mikel (Kalou 56), Meireles; Sturridge, Torres (Drogba h-t), Mata (Lampard 82).

Birmingham (4-2-3-1): Doyle; Carr (c) (Spector 12), Davies, Ibanez, Murphy; Fahey, Gomis; Elliott (Burke 82), Mutch Redmond; Rooney (Jervis 70).

Villas-Boas efter matchen

"Det var inte tillräckligt bra. Men vi har tagit matchen till St Andrews, en svår match och en annan berättelse. De är obesegrade i ligan (Championship) och jag tror att de kommer utmana ännu mer."

"Vi hade inte massa chanser i första halvlek, med det var bättre i andra halvlek men det var ändå inte tillräckligt för att vinna matchen så man kan aldrig vara nöjd med oavgjort på hemmaplan mot ett Championship lag."

"Jag tror inte att ångesten vi led av först hjälpte oss, men laget engagemang och respons kom när vi låg under. Om straffen skulle gå in så så skulle det ge oss mer tid till att hitta det vinnande målet men det stod 1-0 och det tog så lång tid att göra mål och vi hade inte tid till att pusha för ett till mål. Vi skapade några bra chanser men det var inte tillräckligt för att vinna matchen."-säger bossen som tror att Chelsea saknar självförtroende.

"Man behöver en extra mental push för att känna av självförtroende genom ett annat sätt, det kommer efter resultat, och just nu kommer det inga resultater."

Chelsea möter Napoli på tisdag nästa vecka vilket är ett borta möte, och Chelsea måste verkligen förbättra sig innan de reser iväg till Italien.

"Vi har inte mycket tid mellan träning och resan till Napoli. Vi tänker på den matchen nu på grund av Napolis kvalité. Vi fokuserar på Champions League vilket är extremt viktigt och förhoppningsvis ska vi kunna göra mycket, mycket bättre ifrån oss."

"Napoli är ett starkt lag, men vi är ett starkt lag."