onsdag 18 maj 2011

Våga förlora för att bli en vinnare


För att vinna i livet måste du förlora, du kan bara  lyckas om du är villig att misslyckas. För en riktig vinnare är misslyckande bara en ny möjlighet till att bli bättre. Det gäller att inte jämföra sig med andra, utan det handlar om att justera och rikta energi. Om man vill vinna är det en stor risk att jämföra sig själv som en spelare med andra spelare för detta kan leda till att man inte når sitt mål. Det är viktigt att du ska koncentrera dig på vad du själv gör och inte vad andra gör. Om du kanske även jämför dig med en spelare som är en aning sämre än dig fastän du inte inser det, kan det leda till att du glömmer bort dina fantastiska färdigheter. Sedan gäller det att ha en bra atmosfär i laget där man ska försöka att förbättra lagets svagheter och inte gnälla. Att förbättra lagets svagheter är inte att jämföra sig med andra lag utan det är att jämföra sitt eget lag från den matchen då man förlorade. Vad gick fel? Varför gick det sådär? Vad kan göras?


Långsiktig lärande är bättre än snabba lösningar för stunden. I Chelsea gäller det inte att hitta på snabba lösningar för stunden, utan i ett lag som Chelsea gäller det att koncentrera sig på långsiktigt lärande, eftersom Chelsea är inte ett lag som ska fixa till problem för stunden, för om det skulle vara så, så skulle The Blues inte vara ett topp lag idag. Det gäller att spelarna förstår vad som menas med långsiktigt lärande.

Jag har lagt märke till att det viktigaste inom ett lag som vill lyckas är att ha en bra atmosfär i laget. Tänk er själva, ni lever i ett hem där det oftast är en dålig atmosfär och detta påverkar ert arbete i skolan. Har ni däremot en bra atmosfär är ni helt plötsligt mycket gladare och allt blir lättare i skolan. Samma gäller inom fotboll. Det gäller att se till så att spelarna känner sig hemma och trygga när de befinner sig i klubben, både under matcherna men också under träningspassen, för detta är nästan som deras andra hem. Atmosfären gör så motivationen blir positivt, motivationen är att skapa ett lag som samarbetar tillsammans. Motivation för en spelare ska inte vara, jag ska göra detta, jag ska visa detta, jag ska få all uppmärksamhet. Nej, det gäller att tänka, Chelsea ska göra detta, Chelsea ska visa detta, och Chelsea ska få all uppmärksamhet.


Vi säger att Chelsea ligger under och det är halvtid. Nu är det tränarens tur att gå in och förklara för spelarna om vad som måste göras. Här gäller det fortfarande att ha kvar samma atmosfär som man hade innan matchen. Just därför ska man lugna ner laget, förklara, ta gärna extra tid med nyckelspelarna, och använd stöd inte press. Bra atmosfär och vikänsla gör så att spelarna vågar mer. Det gäller även att få rädsla att förvandlas till oro, och oro kan man ta bort genom stöd konversationer med spelarna. Det är viktigt att vid yttre press reducera inre press genom att vara tränad i avslappnings och andningsteknik. När det gäller låg yttre press bör man kunna öka krav och sätta upp högre mål, bli din egen coach.


Tänkande under än match är också viktigt. Vad är det du tänker på under matchen? Dessa tankar måste hitta sin balans för annars kan detta förvandlas till omedvetna tankar som förstör för dig på planen. Är du alltför lugn under matchen? Ja, då kan det krypa fram små små orostankar, sedan kan detta utvecklas mer. Men det är dock inte bra att vara för spänd, för då kommer den mentala tröttheten att påverka dig. Det är även viktigt att se till att man är glad innan man börjar matchen, för om du tycker att det är kul på planen kommer du kunna hålla kvar koncentrationen längre, men är det så att du är på dåligt humör, så kommer detta påverkar din energi och du blir lättare irriterad och tappar koncentration.

Inom fotbollen är det viktigt att ha en tränare som kan påverka laget psykiskt. Tränarens uppgift är att se till så att spelarna öppnar deras sinnen och ser framåt. Tränaren måste se till att hans lag presterar och vinner matcher, men om psyklogiska delen inte finns hos tränaren kommer det absolut inte gå bra för laget. 
Ledarens roll är att se till så att spelarna kan kommunicera öppet med honom. Kan du påverka din spelare psykologiskt under er konversation, ja, då har du lyckats hjälpa honom. Men för detta gäller det även att tränaren förstår hur spelarna tänker och tycker, och ska ha en vän relation med dem. 


Detta är dedicerat till Fernando Torres, och alla spelare som har haft det lite svårt denna säsong!

/ Rukksar

3 kommentarer:

 1. - Helt jävla rätt hjärtat! Allt du skriver är så jävla sant och de som inte håller med är antigen dumma i huvudet eller blinda! Keep up the good work! Ligaguldet är ert nästa år! Kram! <3

  SvaraRadera
 2. http://www.skysports.com/story/0,19528,11661_6939799,00.html

  NEYMAR HOPES FOR BLUES BID!

  SvaraRadera
 3. Tack Hoda!! Puss! :)

  Åå fett nice Isac, nu får vi hoppas på att vi ser brasilianaren efter sommaren!! Det känns som att Chelsea är närmast! ;)

  SvaraRadera