måndag 25 juni 2012

Resultat från kvartsfinalerna i EM 2012

Semifinalisterna är klara, och de bästa lagen  har tagit sig vidare till semifinal från kvartsfinal. Turneringen blir bara spännande och spännande för varje match, och spelarna vill det här mer ju närmare de kommer till finalen. De fyra lagen som har tagit sig vidare är, Portugal, Tyskland, Spanien och Italien.

Kvartsfinal 1

Först ut var Petr Cechs Tjeckien och Raul Meireles Portugal. Portugal var helt klart det bättre laget som kämpade sig igenom matchen och vann den med 1-0. Tjeckien var dock inget dåligt lag, utan de kämpade också och försökte skapa något, men Portugal var alltid snäppet bättre och då de hade flera vassa målchanser från till exempel Cristiano Ronaldo. Laget var också väldigt komplett med en bra organiserad backlinje samtidigt som de även anföll när de hade chansen att göra det, och anfallsspelet förbättrades mycket när Hugo Almeida fick hoppa in i matchen istället för Helder Postiga. Matchens mål gjordes av C.Ronaldo i den 79:e matchminuten och det var absolut inte överraskande att han spräckte nollan då Ronaldo låg bakom flera målchanser som bara skulle in i mål! Raul Meireles och Petr Cech spelade klart hela matchen.

Kvartsfinal 2

Näst ut var Tyskland och Grekland. Det är nog en självklarhet att tyskarna var de starkaste laget då de vann matchen med 4-2 efter en superinsats mot grekerna. Tyskland förtjänar absolut den här vinsten, och jag tycker att Grekland ska vara nöjda över att de kom till kvartsfinal och åkte ut mot det starkaste laget. Tyskland tog ledningen i den 39:e minuten när Philipp Lahm sköt in bollen mot det bortre stolpen, och personligen tycker jag nästan att det tog lång tid innan de spräckte nollan, speciellt eftersom Tyskland hade ett par riktigt vassa chanser innan. Men sedan kan man ju även undra om detta berodde på att Joachim Löw valde att vila hans nyckelspelare (Mario Gomez, Thomas Muller och Lukas Podolski) under matchen? I andra halvlek lyckades grekerna att kvittera genom en snabb kontring och det var Samaras som stod bakom Greklands mål, men snabbt tog Khedira ledningen igen efter hans 2-1 mål i 61:a minuten. Målkalaset fortsatte med två mål till för Tyskland av Klose och Reus.

Kvartsfinal 3

I den tredje matchen var det Spaniens och Frankrikes tur och det var tillslut spanjorerna som vann tungviktsmötet med 2-0. Efter ett kraftigt spanskt bollinnehav lyckades de ta ledningen i den 19:e minuten när Andres Iniesta sparkade upp bollen på vänsterkanten som Jordi Alba tog emot efter ett inlägg mot den bortre stolpen, sedan såg Xavi Alonso att nicka in bollen. Detta bevisade alltså att Spanien var det vassaste laget som såg väldigt organiserad ut medan Frankrike inte alls hade samma kemi mellan spelarna och inte hade en direkt plan på hur de skulle få upp bollen från planhalvan. Det sista spanska målet gjordes i övertid när domaren dömde straff efter att Pedro fälldes ner av Anthony Reveillere. Xavi Alonso klev fram till bollen och besegrade Hudo Lloris. Del Bosque valde att bänka Torres från startelvan då han istället startade med Cesc Farbregas, men i den 67:e minuten byttes han ut mot Torres. Juan Mata satt kvar på bänken under hela mötet. Floren Malouda startade från Frankrikes elva men byttes ut i den 65:e minuten mot Samir Nasri.

Kvartsfinal 4

Den sista kvartsfinalen spelades mellan Italien och England, vilket var en match som många hade sett framemot väldigt mycket. Matchen bjöd på en massa spännande händelser, och det var första matchen som slutade med straffsparkar. England satsade på mycket kontringsspel och tog deras chanser när de väl fick bollen vid fötterna, och jag tycker att de gjorde ett hyfsat bra jobb när de väl anföll, men har man Buffon vid målet så är det inte lätt att sparka in bollen. Italien satsade på anfallsspel från mittfältet då de skippade kantspel och körde med innermittfältarna som maskinen för anfallet. De klarade av deras uppgift väldigt bra då de vann fina bollar och oftast spelade fram fantastiska bollar till Balotelli och Cassano som började från startelvan längst fram. Däremot såg backlinjen lite för öppen ut i första halvlek vilket gav engelsmännen chansen till att skapa målchanser, men Italien hade de farligaste chanserna i matchen. Italien  vann flest närkamper, hade mest bollinnehav samtidigt som de även stod bakom mest lyckade passningar, däremot hade de inte alltid lika lätt att lura den fantastiska målvakten Joe Hart. Eftersom det inte blev några mål under 120 minuter så avslutades matchen med straffar.

Balotelli - Mål

Gerrard - Mål

Montolivo - Utanför

Pirlo - Mål ( Chippar in målet, helt klart den finaste straffsparken!)

Young - Miss (Ribban)

Nocerino - Mål

Cole - Miss ( Buffon räddar)

Diamanti - Mål

John Terry som spelade klart hela matchen presterade oerhört bra under hela mötet då han kämpade och stoppade många målchanser, så ett stort plus för vår fantastiska kapten! Ashley Cole spelade också klart hela matchen, men missade dock Englands sista straffspark som Buffon räddade. För någon anledning kände jag på mig att han skulle missa den då det oftast brukar vara en ganska erfaren och senior spelare som missar sådana avgörande straffar, och det skulle inte förvåna mig om det istället skulle vara Gerrard som skulle missat.

Kort kommentarDe bästa lagen har tagit sig vidare efter spännande matcher, och jag tror att det inte blir lätt i de kommande matcherna. Det är bevisat att de som har tagit sig vidare, vet vad de gör, har en plan och struktur samtidigt som att deras trupper innehåller fantastiska spelare.

Nu ska Spanien möta Portugal och Tyskland ska möta Italien i semfinalen, och jag tror att det blir Tyskland och Spanien som tar sig vidare. Däremot ska man absolut inte vara helt säker då detta är fotboll, och i fotboll kan allt, precis allt kan hända! Portugal har deras anfallsspel som är något som Spanien verkligen måste hantera medan Portugal måste hitta Spaniens struktur och verkligen få stopp på kantspelet. För Tyskland gäller det att stoppa Italiens oerhört starka mittfält som består av skickliga spelare så som Pirlo och Marchisio medan Italien helt enkelt får hitta på något sätt att stoppa EM:s starkaste land som är bra i precis varje område!