måndag 13 februari 2012

Zambia vinner African Cup of Nations

Igår spelades final matchen i African cup of nations, där Elfenbenskusten som bland annat bestod av Didier Drogba och Salomon Kalou mötte Zambia på Gabons huvudstad Libreville bland 40 000 åskådare på arenan. Efter en mycket händelserik match vann Zambia tillslut hela tävlingen och tog hem det prestige fulla priset.

Den här vinsten var var oerhört symbolisk för Zambia, dels för att det är första gången de vinner ACON och för att det var 19 år sedan nästan hela landslaget gick bort i en flygplanskrasch utanför Gabons kust.

Efter 90 spelade minuter blåste domaren Diatta i pipan och la sedan till 30 minuters tilläggstid på grund av 0-0 resultatet. Fastän länderna fick 30 minuter på sig och hade vassa chanser kunde de ändå inte spräcka nollorna. Matchen avslutades sedan med straffsparkar där Zambia vann med 8-7.

Didier Drogba hade dock matchens bästa tillfälle när Gervinho drogs ner i straffområdet innan halvlek. Domaren dömde straff och Drogba som klev fram för att ge ivorianerna ledningen men han sköt istället över målet. Kapten Drogba lyckades däremot sparka in bollen under straffsparkarna, men Premier Leagues Kolo Toure och Gervinhos miss ledde till en slivermedalj för elefanterna.